Hlavní obsah

Míč, jímž Maradona vstřelil slavné góly Anglii, se vydražil za dva miliony liber

Míč, kterým slavný argentinský fotbalista Diego Maradona vstřelil oba své památné góly ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986 proti Anglii, se vydražil za dva miliony liber (55,7 milionu korun). Do aukce v londýnské síni Graham Budd Auctions ho dal před měsícem tuniský rozhodčí Ali bin Násir, jenž zápas proslulý Maradonovou "boží rukou" i úchvatným sólem na turnaji v Mexiku řídil.

Foto: Sport.cz

Diego Maradona během mistrovství světa 1986 v Mexiku.

Článek

Bin Násir před začátkem aukce uvedl, že nastal čas, aby se o cenný suvenýr podělil se zbytkem světa. Projevil naději, že nový kupec míč vystaví pro veřejnost.

Maradona v zápase ukázal své dvě tváře. Při prvním gólu úmyslně rukou usměrnil míč za záda anglického brankáře Petera Shiltona, což rozhodčí nepostřehli. Kontroverzní branku po zápase argentinský kapitán označil za "boží ruku".

Stejným míčem pak Maradona pouhé čtyři minuty nato vstřelil branku, jež byla později vyhlášena nejkrásnějším gólem století na mistrovství světa. Hvězdný fotbalista tehdy proběhl téměř sedmdesát metrů z vlastní poloviny hřiště přes šest soupeřů a zvýšil na 2:0. Argentina zápas vyhrála 2:1 a následně ovládla celý šampionát.

Maradona zemřel předloni ve věku 60 let a blížící se mistrovství světa v Kataru bude první po jeho smrti. Letos v květnu se vydražil Maradonův dres ze stejného utkání za devět milionů dolarů (210 milionů korun), což byla tehdejší rekordní částka zaplacená v aukci sportovních předmětů. V srpnu ji překonala kartička baseballové legendy Mickeyho Mantlea prodaná za 12,6 milionu dolarů (310 milionů korun).

Reklama

Související témata: