Hlavní obsah

Mrtvý fanoušek, zraněné děti. Oslavy titulu v Argentině pohltilo šílenství a chaos

Na čtyři miliony argentinských fanoušků přišly v pondělí v Buenos Aires přivítat své zlaté fotbalisty v čele s Lionelem Messim, bouřlivé oslavy titulu ale měly k idylce daleko. Triumfální jízda čerstvých mistrů světa na otevřeném autobusu musela být z bezpečnostních důvodů zkrácena a v davovém šílenství v ulicích hlavního města bohužel zemřel i člověk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy v Buenos Aires se zvrhly do výtržnostíVideo: sntv

 
Článek

Smrt čtyřiadvacetiletého fanouška, který při pádu ze střechy utrpěl fatální poranění hlavy a zemřel v nemocnici, byla smutným vyústěním oslav historicky třetího titulu Argentiny na fotbalovém MS. Informaci o tragédii přineslo argentinské ministerstvo zdravotnictví ve chvílích, kdy bylo jasné, že nadvládu nad oslavami přebírá chaos.

Zdivočelí fanoušci se snažili ze silničních nadjezdů skákat na otevřený autobus s fotbalisty a svět obletělo video, jak jeden neúspěšný pokus končí drsným pádem na silnici. Triumfální jízda původně plánovaná na osm hodin byla poté ukončena a Messi a spol. přesedli do vrtulníků, v kterých přelétli nad modrobílým mořem slavících fanoušků v srdci metropole. K proslulému obelisku na náměstí Republiky neměl autobus šanci dojet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Autobus s argentinskými fotbalisty utopený v moři fanouškůVideo: sntv

Zběsilé oslavy nakonec vyústily ve střety s policií, která se snažila nejdivočejší projevy mírnit. V hlášeních zdravotníků jsou bohužel i vážně zraněné děti - pětiletý chlapec v kómatu a další na jednotce intenzivní péče. Policie nakonec proti nejdivočejším fanouškům použila slzný plyn a záběry z některých míst měly k důstojné oslavě velkého sportovního úspěchu daleko.

Argentina ovládla světovým šampionát v nedělním finálovém dramatu proti Francii, které nakonec rozhodly až pokutové kopy. V nich evropští obhájci titulu neměli přesnou mušku a zlatý pohár se poprvé od roku 1986 stěhuje opět do Argentiny.

Reklama