Hlavní obsah

Naštěstí v Argentině neví, kdo je Csaplár. Nad Messim a spol. se vznášel přízrak smrtící pasti

Vedení 2:0 má ve fotbale minimálně v českých podmínkách jeden zažitý výraz. Pro hráče, fanoušky i trenéry jde o Csaplárovu past. Český expert se netají tím, že vyhrávat v poločase o dva góly je velmi ošidné. Jinak tomu nebylo ani během finále mistrovství světa v Kataru, kdy vedla právě tímhle rozdílem Argentina nad Francií. „Mám strach, aby tam nebyla nějaká past. Jestli Argentina začne bránit, bude to její smrt," vykládal během bitvy o titul Csaplár v roli hosta pořadu Přímák EXTRA na Sport.cz.

Expert Josef Csaplár se netají tím, že vyhrávat v poločase o dva góly je velmi ošidnéVideo: Sport.cz

 
Článek

Zmínka o Csaplárově pasti často dobře pobaví fanoušky, vidět dvoubrankový náskok svého týmu jako něco ošidného, je pro řadu expertů zvláštní. „Pozor, samozřejmě bych byl rád, aby můj tým vedl v půli 2:0, ale může to mít vliv na hlavu hráčů," vysvětloval Csaplár.

„Naštěstí v Argentině neví, kdo je Josef Csaplár... Jinak by byli pod velkým tlakem," žertoval na sociálních sítích Zdeněk Zlámal, bývalý gólman skotských Hearts, pražských Bohemians či třeba Sigmy Olomouc.

Nebyl sám, kdo si Csaplárovu past bral jako terč svých žertů na sociálních sítích. Zmíněný výraz byl jedním z nejskloňovanějších během finále. Víte ale, kdy vznikl? Sám kouč už dříve prozradil, že tuto „hlášku“ poprvé použil před více než dvaceti lety, když působil na lavičce Liberce.

To, že Csaplár nemluvil do větru, se ukázalo v dalším průběhu finálové bitvy, kdy Francie nakonec vstala z mrtvých. „Francie je ještě udělá,“ zahrál si expert na proroka už za stavu 1:2. V útoku obhájců titulu řádil kanonýr Kylian Mbappé, který dal nakonec během finále hattrick. Byť nakonec neslavil, byl jedním z hrdinů bitvy o titul.

Francie nakonec srovnala na 2:2 a nechybělo mnoho, aby nakonec dosáhla i na otočení výsledku. I v prodloužení vedla Argentina, ale i podruhé dokázal rival smazat manko. V tu chvíli tuhl úsměv na rtu všem posměváčkům, kteří výraz Csaplárova past neberou.

Nakonec známý kouč a glosátor fotbalu neměl pravdu, v penaltovém rozstřelu mistrovský titul urvala Argentina, ale nic to nemění na tom, že výraz Csaplárova past, byť tentokrát naplno nesklapla, byl opět častým tématem diskusí a vtipů fanoušků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového utkání MS Argentina - FrancieVideo: Česká televize

Zatímco Csaplár zpopularizoval výrok zejména v Česku, do fotbalového světa ho vnesl v roce 2016 bývalý anglický fotbalový reprezentant a televizní expert Gary Lineker. Tehdy na svém twitterovém účtu hdonotil zápas Premier League mezi kluby Bournemouthem a Liverpoolem, kdy druhý jmenovaný klub ztratil poločasové vedení 2:0 a nakonec prohrál 3:4.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.