Hlavní obsah

PŘÍMÁK EXTRA: Neskutečné, úžasné, úchvatné finále MS, Messi je genius

Finále mistrovství světa v Kataru rozhodl penaltový rozstřel. Lépe jej zvládla Argentina, když zdolala Francii. Trenér Josef Csaplár v pořadu Přímák EXTRA zářil nadšením. "Neskutečný, úžasný zápas. Titul mistra světa by si zasloužily oba týmy a pro poražené je tohle tragédie," uvedl Csaplár. Robert Neumann, jenž polovinu turnaje pobýval přímo v Kataru, tvrdí, že právě tenhle triumf pomůže Argentinci Messimu k "nesmrtelnosti." Chválu si od expertů vysloužil i polský sudí Marciniak. "Byl neuvěřitelný. Ani nepotřeboval VAR, měl absolutní respekt," chválil Csaplár muže s píšťalkou.

Záznam: PŘÍMÁK EXTRA - finále MS v Kataru.Video: Sport.cz

 
Článek

Ostře sledovaný šampionát vrcholí zápasem Francie s Argentinou. Dočká se vysněného titulu Lionel Messi, nebo si podruhé v kariéře užije titulu mistra světa Mbappé? A kdo se expertům Přímáku EXTRA líbí z tohoto dua více? "Za mě vede Messi, teď je to opravdový lídr. Je to fotbalový genius," neskrývá obdiv Csaplár. "Souhlasím, u Messiho snad kromě hlavičkových soubojů můžete obdivovat všechno," staví i Neumann argentinského bombarďáka výš než francouzského kanonýra.

Argentina začala duel aktivně a oba experti bedlivě hlídali počínání největších hvěz. "Zkus to jeden na jednoho," zavelel ve studiu Csaplár. Ale Messi ho neposlechl. "I tak to má drajv," dodal.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Argentinec Lionel Messi otevřel skóre finále s Francií.

Za chvíli už šel jihoamerický tým do vedení z penalty, kterou zařídil nedovoleným zákrokem francouzský ofenzivní klenot Démbele. "To je tak, když útočník brání. Nechal se obejít, pak to chtěl hasit a zavadil soupeři o nohu. Tohle byla penalta za hloupost," poznamenal bývalý trenér Liberce Csaplár. Gól z pokutového kopu vstřelil Lionel Messi. "Penalt proměnil hodně, ale nikdo si neumí představit, pod jakým tlakem v tu chvíli byl. Ale on je prostě geniální," konstatoval Csaplár.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Argentinec Lionel Messi se raduje po gólu proti Francii.

I podle redaktora Sport.cz a Práva Neumanna šla do vedení zaslouženě Argentina. "Chybí tomu druhý gól," naznačil zkušený novinář, že by si Messi a spol zasloužili větší náskok. Po chvíli se po dokonalé souhře dočkal. "To bylo dokonalý, mám husí kůži," komentoval trefu na 2:0 Csaplár. Moderátor pořadu označil trefu za nejkrásnější gól šampionátu. "Byl to záměr, aby šel Di María jeden na jednoho proti Démbelemu," mínil expert. "Jen mám trochu strach, aby tam nebyla nějaká past," dodal za pár sekund a naznačil, že se Francie určitě ještě nevzdala a zkusí něco s výsledkem udělat. "Pozor, samozřejmě bych byl rád, aby můj tým vedl v půli 2:0, ale může to mít vliv na hlavu hráčů," vysvětlil Csaplár. "Pro Argentinu bude smrt, když začne bránit."

Moderátor pořadu Radek Šilhan i Robert Neumann v tu chvíli litovali, že nemohou sledovat finále v Argentině. "Tam ani nemusí mít Vánoce, těm stačí tohle finále. Tenhle zápas sleduje celá země," shodli se ve studiu Sport.cz. "Už chci, aby byl konec. Úspěch Messimu moc přeju," dodal Csaplár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lionel Messi dostal Argentinu v prodloužení do vedeníVideo: Česká televize

Jenže slova fotbalového experta se s blížícím se koncem začala naplňovat. "Mbappé ale pořád není na hřišti," viděl stále trumfy na straně Messiho a spol. expert. Jenže po zbytečném faulu dostala i Francie šanci penalty a tu právě Mbappé proměnil. "Penalta byla jasná, zasloužené snížení," mračil se Csaplár a tušil, že Argentina začíná mít problém. "Francie je ještě udělá," zahrál si na proroka. A jeho slova se stala skutkem. Mbappé totiž parádní přízemní ranou srovnal na 2:2. "Mbappé je prostě vyložený snajpr, tu roli splnil," uznal kouč.

Francie sice ožila, herně se zvedla. "Argentina ubrala, i do Messiho soupeř více jde. Čekal bych, že bude trenér nějak reagovat," vysledoval Csaplár. Přesto ale věří, že Messi a spol  budou nakonec slavit. "Srdcem pořád věřím Argentině. Má i víc možností střídání."

Novinář Robert Neumann tipoval před výkopem výhru Francie 3:2, nakonec nebyl daleko od přesného tipu. "Argentina nechala Francii nadechnout a ona toho využila," kroutí hlavou bývalý hráč Liberce či pražských Bohemians. "Ve finále vidím něco úžasného, už dlouho mě zápas takhle nepohltil, fandím nahlas," dodal Csaplár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kylian Mbappé v prodloužení vrátil Francii do hryVideo: Česká televize

V prodloužení šla do vedení Argentina, když míč dotlačil do sítě Messi. "Na první dobrou ofsajd, nemůžu se na to dívat, jak to prožívám," oddechoval ve studiu zhluboka Csaplár. "Bylo to o centimetry, ale ofsajd to nebyl," doplnil druhý z hostů ve studiu.

Kdo už ale viděl Messiho a spol. v roli šampionů, hluboce se spletl. Po ruce v pokutovém území totiž Mbappé srovnal za chvíli na 3:3 a zkompletoval hattrick. O tom, kdo se stane mistrem světa, tak rozhodl penaltový rozstřel. "Nejsem odborník na penalty, ale v psychologické výhodě je vždy brankář," prozradil Csaplár, když po druhé sérii vedla v rozstřelu Argentina 2:1.

I ve třetí sérii selhal střelec Francie a novinář Neumann už věděl, že tohle si Messi a spol nenechají ujít. "Pokud ano, byla by to tragédie," poznamenal. Nic takového se ale nekonalo a Argentina se stala novým mistrem světa. "Titul by si ale zasloužily oba celky," zopakoval Csaplár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo na fotbalovém MS v Kataru. Chorvatsko vyhrálo nad Marokem 2:1.Video: Česká televize

Třetí místo už v sobotu vybojovali fotbalisté Chorvatska, kteří vítězstvím nad Marokem 2:1 navázali na druhé místo z posledního šampionátu v Rusku. "Tipoval jsem, že se dostanou do čtvrtfinále, takže klobouk dolů před Chorvaty, co dokázali," říká Neumann. Druhý z hostů Přímáku EXTRA Csaplár nejprve podotkne, že jej Chorvatsko rozesmutnilo, když poslalo ze hry Brazílii. "To možná i slzička ukápla, ale uznávám, že výsledkově to Chorvatsko zvládlo skvěle," dodává kouč.

Poraženému Maroku se tak nepovedlo naplnit sen o medailovém umístění, stejně se však mohou pyšnit historickým úspěchem africké země na MS. "Kdybych měl teď věštit, tak si troufnu říct, že tohle už příště Maroko nezopakuje," dovolí si tvrdit Csaplár, byť přiznává, že jde o velký úspěch afrického týmu. Řada jeho hráčů navíc nebyla z Afirky, ale narodila se v šesti zemích Evropy. "Souhlasím s trenérem, že ze strany Maroka to byl takový výkřik," doplnil bývalý fotbalista a nyní novinář Neumann.

Co dalšího zaznělo v pořadu PŘÍMÁK EXTRA?

Reklama

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale 2022

  • Osmifinále

  • 03.12.22      16 : 00
    Nizozemsko Nizozemsko Spojené státy USA
    3 : 1
  • 03.12.22      20 : 00
    Argentina Argentina Austrálie Austrálie
    2 : 1
  • 05.12.22      16 : 00
    Japonsko Japonsko Chorvatsko Chorvatsko
    1 : 1
    1 : 3 na penalty
  • 05.12.22      20 : 00
    Brazílie Brazílie Korejská republika Korejská rep.
    4 : 1
  • 04.12.22      16 : 00
    Francie Francie Polsko Polsko
    3 : 1
  • 04.12.22      20 : 00
    Anglie Anglie Senegal Senegal
    3 : 0
  • 06.12.22      16 : 00
    Maroko Maroko Španělsko Španělsko
    0 : 0
    3 : 0 na penalty
  • 06.12.22      20 : 00
    Portugalsko Portugalsko Švýcarsko Švýcarsko
    6 : 1
  • Čtvrtfinále

  • 09.12.22      20 : 00
    Nizozemsko Nizozemsko Argentina Argentina
    2 : 2
    3 : 4 na penalty
  • 09.12.22      16 : 00
    Chorvatsko Chorvatsko Brazílie Brazílie
    1 : 1
    4 : 2 na penalty
  • 10.12.22      20 : 00
    Francie Francie Anglie Anglie
    2 : 1
  • 10.12.22      16 : 00
    Maroko Maroko Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • Semifinále

  • 13.12.22      20 : 00
    Argentina Argentina Chorvatsko Chorvatsko
    3 : 0
  • 14.12.22      20 : 00
    Francie Francie Maroko Maroko
    2 : 0
  • Finále

  • 18.12.22      16 : 00
    Argentina Argentina Francie Francie
    3 : 3
    4 : 2 pen.
  • 17.12.22      16 : 00 O 3. místo
    Chorvatsko Chorvatsko Maroko Maroko
    2 : 1