Hlavní obsah

Jsou to zbabělci, udělali chybu! opřela se legenda do kapitánů, kteří nenastoupili s duhovou páskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před prvními zápasy Anglie a Walesu na letošním fotbalovém světovém šampionátu se řešila jedna kontroverzní otázka: Nastoupí kapitáni obou týmů s duhovou páskou na podporu LGBT komunity, jak i přes hrozící sankce slibovali před turnajem? Odpověď přišla záhy, nenastoupí. Pod pohrůžkou FIFA, která oznámila, že by za to hráči dostali žluté karty, se od záměru upustilo. To popíchlo i irskou fotbalovou legendu Roye Keana, který tvrdí, že hráči měli riskovat a duhovou pásku si v prvním zápase nasadit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Anglie - ÍránVideo: Česká televize

 
Článek

Krátce před prvním zápasem Anglie na letošním mistrovství světa v Kataru oznámila Mezinárodní fotbalová federace FIFA, že pokud kapitáni evropských týmů nastoupí s duhovou páskou, jak avizovali před turnajem, budou v zápase potrestáni žlutou kartou.

Na to reagovaly dotčené země, včetně Anglie a Walesu, prohlášením, ve kterém rozhodnutí označují jako bezprecedentní, ale zároveň se zavázaly ho dodržet. „Byli jsme připraveni zaplatit pokuty za nepovolenou výstroj. Nemůžeme ale hráče dostat do situace, kdy budou trestáni v rámci hry a třeba vykázáni ze hřiště," píše se v prohlášení.

Podle bývalého irského fotbalisty a nynějšího komentátora Roye Keana udělali hráči velkou chybu, když od svého původního záměru ustoupili. „Myslím, že to hráči mohli udělat už v prvním zápase – přijmout trest, ať už bude jakýkoli," řekl televizi ITV. Chápe, že by to byl risk, ale podle něj by to bylo skvělé gesto pro okolní svět.

„Nezáleží na tlaku zvenčí a od asociací, mějte víru, pokud tomu věříte, tak si za tím jděte," řekl. I na sociálních sítích se to množí vzkazy, které tvrdí, že íránští fotbalisté, kteří odmítli před utkáním zpívat národní hymnu, riskovali mnohem víc, než „jen" žlutou kartu. Podporou protivládních protestů ve své zemi riskují nejen své kariéry, ale i životy.

Jiní naopak tvrdí, že podpora své země a nerespektování zákonů hostitelské země je něco jiného a že podpora LGBT+ komunity do fotbalu nepatří.

Anglický kapitán Harry Kane po utkání s Íránem (6:2) uvedl, že je rozhodnutím velmi zklamán. „Včera jsem řekl, že tu pásku chci nosit, ale toto rozhodnutí mi dnes bylo vzato z rukou," uvedl. Do zápasu alespoň nastoupil s páskou s nápisem "Ne diskriminaci," kterou FIFA schválila.

Keane nebyl jediným kritikem ústupu Anglie. „Bylo by to obrovské prohlášení, kdyby Harry Kane přišel s páskou na ruce," řekl bývalý reprezentant Alan Shearer. Jamie Carragher před utkáním řekl, že si neumí představit, že by Kane s páskou nenastoupil. „Anglie kvůli tomu udělala velký povyk, že ji bude mít na sobě. Byl by to protest proti mistrovství světa v Kataru, proti situaci, porušování lidských práv, všemu, co se děje v zemi, co lidé kritizují. To byl způsob, jak Anglie ukázala, že nesouhlasí se vším, co se v zemi děje," dodal.

Reklama