Hlavní obsah

Neskutečný příběh Kaneova rekordu: oslavy s Rooneym, selhání i zastání od spoluhráče a trenéra

Příběh Harryho Kanea se zapíše do fotbalové historie. Zlatým i černým písmem. Kapitán Anglie vyrovnal 53. trefou v národním týmu rekord Waynea Rooneyho a měl jedinečnou příležitost legendu překonat. Jenže druhou penaltu v utkání nedal a i tento moment přispěl k tomu, že Anglie čtvrtfinále MS v Kataru prohrála s Francií 1:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Anglie - FrancieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

„Soucítím s Harrym, protože byl dnes vynikající. Pravděpodobně jeho nejlepší zápas na turnaji. Myslím, že když viděl, jak Hugo Lloris skáče správným směrem, snažil se to trefit o to víc. Utkání jsme si nezasloužili prohrát," prohlásil bývalý anglický reprezentant se 170 starty za Liverpool Danny Murphy.

Kane hrál výborný duel, v 54. minutě pro něj poprvé přišla speciální chvíle. Postavil si míč na značku pokutového kopu a upřel pohled na bránu Francie. V ní stál jeho dlouholetý spoluhráč z Tottenhamu Hugo Lloris, proti němuž na tréninku kopal stovky penalt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Maroko - PortugalskoVideo: Česká televize

Anglický forvard nezaváhal a srovnal na 1:1. O půl hodiny později došlo na to samé, v tu chvíli za stavu 1:2. Kane si opět vzal balon, jenže tentokrát ho poslal směr tribuny. „Rutina, kterou jsme během Kaneovy kariéry viděli několikrát. Teď to prostě pokazil," zhodnotil někdejší gólman Albionu Rob Green.

Anglie už srovnat nedokázala a na první titul mistrů světa od roku 1966 si musí počkat minimálně další čtyři roky. Po utkání hráči zdvořile požádali kameramany, aby se od Kanea vzdálili, protože logicky nebyl v dobrém rozpoložení.

„Víme, kolik penalt za nás proměnil. Víme, kolika góly přispěl k tomu, abychom se do čtvrtfinále vůbec dostali. Jsem si jistý, že z dlouhodobého hlediska bude silnější. Je to útočník světové třídy a náš kapitán. Bez něj bychom tady nebyli," zastal se svého Kanea záložník Jordan Henderson.

Vypadnutí z letošního mundialu může zastínit Kaneův mimořádný počin. Proměněnou penaltou totiž dorovnal na čele historické tabulky střelců anglické fotbalové reprezentace legendu Manchesteru United Waynea Rooneyho.

Ten se stal rekordmanem v říjnu 2015, když skóroval v kvalifikaci o EURO proti Švýcarsku. Tehdy 50. trefou za národní tým předčil Bobbyho Charltona. A kdo byl v onen večer prvním gratulujícím? Ano, Rooneyho nástupce Harry Kane.

Na sobotní počin zareagoval na Twiiteru i sám Rooney: „Gratuluji k vyrovnání rekordu, brzy tam budeš sám. Nedokázal jsem si představit nikoho lepšího, kdo by mě mohl vystřídat. Hlavu vzhůru, Harry."

Dá se předpokládat, že pokud se nestane nic výjimečného, Kane se na čele brzy osamostatní. Jenže na velkou trofej na klubové i reprezentační úrovni musí čekat dál.

„Vyhráváme i prohráváme společně. Nechali jsme si dát dva góly a nevyužili několik šancí. Kane je pro nás neuvěřitelně důležitý, je spolehlivý. Nebyli bychom tady, nebýt gólů, které za nás vstřelil," ocenil svého kapitána kouč Gareth Southgate.

Reklama