Hlavní obsah

Historický postup i tanec s mámou. Maroko a celá Afrika slaví. Nechceme se probudit, říká útočník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postup Maroka do semifinále mistrovství světa ve fotbale přes Portugalsko se slaví všude možně. Juchá se v ulicích Kataru, Tuniska nebo Iráku. A samozřejmě v Maroku. Celá Afrika a s ní arabský svět si vychutnávají historicky první průnik svého zástupce mezi nejlepší čtveřici týmu na mundialu. „Jsem velmi šťastný. Už před zápasem jsem říkal, že musíme psát pro Afriku historii,“ zářil trenér vítězů Valíd Radžradžuí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Maroko - PortugalskoVideo: Česká televize

 
Článek

Útočník Sufján Búfál tančil po výhře 1:0 nad Ronaldem a spol. na hřišti se svou matkou, obránce Ašraf Hakimí vylezl také za svou mamkou a vřele se s ní objímal. Na stadionu křepčily desetitisíce lidí. „Je to šílené. Žijeme sen a nechceme se probudit. Mám husí kůži," vyjádřil Búfál emoce, které se všemi lomcovaly.

Afrika má poprvé tým v semifinále světového šampionátu. Náležitě si tuhle chvíli užívá, však i Africká fotbalová federace (CAF) na svůj účet na Twitteru umístila mapu kontinentu, z níž vylézají hráči a kouč Maroka.

„Je to úžasné, odvádějí opravdu skvělou práci. Dělají Afričany a Araby hrdými," vzkázal už před čtvrtfinále alžírský hvězdný křídelník Rijád Mahríz z Manchesteru City. Radost má jistě i teď.

Maroko se proti Portugalsku hlavně bránilo, míč drželo jen dvacet sedm procent času. Ale v defenzivě pracovalo obětavě, pružně a vyráželo do nebezpečných kontrů. Svůj úspěch vystavělo mimo jiné na tom, že do reprezentace zlanařilo hráče ze všech koutů světa s marockými kořeny, ale vítěznou trefu vstřelil Júsuf Nasjrí, který se narodil v Maroku a prošel tamním fotbalovým systémem.

„Je to neuvěřitelné. Jsem tak hrdý, je to jako sen, že jsme v semifinále. Zasloužíme si to. Na tisíc procent. Je neuvěřitelné, jak bojujeme, jak hrajeme srdcem pro naši zemi a lidi. Máme velkého ducha, máme zraněné, ale přišli noví obránci, a jak brání. Velký respekt pro všechny, trenéra, hráče, celý tým," chrlil ze sebe záložník Sufján Amrabat.

Radžradžuího parta si teď ve dvou zápasech zahraje o medaile. „Všechno, čeho jsme dosáhli, jsme si zasloužili. Tvrdě pracujeme, ještě není konec. Je tu semifinále a dá-li Bůh, tak i finále," burcoval Búfál.

Reklama