Hlavní obsah

Neuznaný Kuchtův gól? Sudí pískal faul Brabce. Nemá cenu cítit křivdu, říká Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to moment, který mohl převrátit průběh zápasu a do sebevědomí domácích Švédů zasadit pořádnou ťafku. Český útočník Jan Kuchta vstřelil v 11. minutě semifinále fotbalové baráže o mistrovství světa 2022 Seveřanům gól, jenže anglický sudí Michael Oliver odpískal faul obránce Jakuba Brabce na Victora Lindelöfa. Češi nakonec v Solně padli se Švédy 0:1 po prodloužení a jejich snaha o postup na mistrovství světa skončila.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

Švédský brankář Robin Olsen likviduje centr před Janem Kuchtou.

Článek
Fotogalerie

Jaroslav Šilhavý využil všech šest střídání. Příspěvek z pořadu Přímák.

Jaroslav Šilhavý vybral pro duel se Švédskem neobvyklé rozestavení. Příspěvek z pořadu Přímák.

Solna (od našeho zpravodaje) - Brabec šel do souboje se švédským kapitánem rukou napřed, ale podle opakovaných záběrů se nezdálo, že by použil nějak zvlášť velkou intenzitu. Jeho hlavičku brankář Robin Olsen vyrazil a Kuchta, který se předtím snažil zasáhnout míč skluzem, se rychle zvedl, s trochou štěstí si balon zpracoval a poslal ho do brány.

„Kuba Brabec pak sám říkal, že asi fauloval," přiznal český trenér Jaroslav Šilhavý. „Já sám nevím. Napřed to vypadalo, že o faul nešlo, ale Kuba šel rukou napřed. Asi to bylo posouzené správně," přidal kouč národního mužstva.

Jeho kolegové na lavičce ale s verdiktem prudce nesouhlasili, když se dívali na opakované záběry na tabletu. „Viděli to jinak než rozhodčí," podotkl Šilhavý.

Antonín Barák po baráži ve Švédsku

FAČR

Oliverův verdikt kontrolovali několik desítek vteřin u videa jeho kolegové. Faul posvětili. „Byli jsme tam se Sukem (Tomášem Součkem). Rozhodčí nám říkal, který faul viděl. Nemá ale podle mě ani cenu vytvářet tlak na rozhodčího. Máme VAR, člověk by neměl u videa dělat chyby. Čekal jsem proto jen na verdikt," vylíčil český záložník Antonín Barák.

Nechtěl spekulovat, jak by to další průběh utkání ovlivnilo. „Bohužel je to tak, jak to je. Už to nezměníme. Přišlo mi to jako sporný moment. Rozhodčí možná chyboval, možná ne, možná se upísknul. Mohlo nám to pomoct, ale nemuselo. Zápas teprve začínal. V těchto utkáních může rozhodovat jedna chyba, první gól, ale nemá cenu teď cítit křivdu. Musíme jít dál," prohlásil Barák.

„Já vůbec netuším, nevím. Ale jelikož tu byl VAR, věřím, že rozhodčí udělal správné rozhodnutí," vyjádřil se k důležité situaci kouč Švédů Janne Andersson.

Reklama