Hlavní obsah

Nizozemští fotbalisté budou po zápasech MS dražit dresy pro místní dělníky

Nizozemská fotbalová reprezentace bude během mistrovství světa v Kataru dražit své dresy ve prospěch přistěhovaleckých dělníků, na jejichž podmínky při přípravě turnaje upozorňují hlasitě lidskoprávní organizace. Tým v čele s Virgilem van Dijkem tak chce přispět ke zlepšení jejich situace.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

 
Článek

Také nizozemský svaz veřejně kritizuje podmínky dělníků při stavbě stadionu, infrastruktury či hotelů pro MS. Proto po každém zápase uspořádá on-line aukci a výtěžek jim věnuje. "Ty podmínky byly velmi drsné. Budeme na to při všech našich aktivitách v Kataru pamatovat. Všem je jasné, že je potřebují zlepšit," řekl obránce Liverpoolu Van Dijk před odletem týmu na turnaj.

Svěřenci Louise van Gaala zahájí skupinu pondělním zápasem se Senegalem, poté se utkají s Ekvádorem a domácím Katarem.

Jako první přijel na fotbalový šampionát do Kataru tým USAVideo: Reuters

Francouzští obhájci titulu v úterý oznámili, že mají v úmyslu finančně přispět nevládním organizacím, které bojují za lidská práva. V otevřeném dopise na sociálních sítích také uvedli, že odmítají všechny formy diskriminace a uznali, že nadcházející šampionát má "problematický kontext". "Každý z nás musí převzít svůj díl zodpovědnosti. Naše vášeň by neměla být příčinou neštěstí jiných," konstatovali francouzští reprezentanti, kteří byli dosud kritizováni za to, že se k situaci v Kataru na rozdíl od jiných týmů nevyjádřili.

Reklama