Hlavní obsah

Podcenění! Proč sundali Gündogana? Němci popřeli svou náturu, diví se Lafata

Měl štěstí na velké překvapení. Když šel pro Český rozhlas komentovat utkání Německa s Japonskem, netušil, jaká senzace se v něm zrodí. „Němci utkání v závěru podcenili, což mi vůbec nepasuje k jejich nátuře,“ diví se nejlepší kanonýr v historii samostatné české fotbalové ligy David Lafata. Japonsko zvítězilo 2:1 a postaralo se o druhý výsledkový šok mistrovství světa v Kataru na úkor jednoho z favoritů turnaje. Už v úterý Saúdská Arábie zdolala 2:1 Argentinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - JaponskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Každý den jedna senzace... Japonsko porazilo Německo poprvé v historii. Čtyřnásobní mistři světa Němci nezvládli vstup do turnaje stejně jako v roce 2018, kdy na úvod nestačili na Mexiko. Na šampionátu v Rusku nakonec nepostoupili ze skupiny...

„K překvapením nejčastěji dochází v prvních zápasech jednotlivých mužstev, kdy jsou podceňované týmy ještě plné síly. První poločas ještě ničemu takovému nenasvědčoval. Nakonec ale podle mě Němci prohráli zaslouženě," poznamenává David Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata v dobách své sparťanské slávy...

Nechápe jeden moment, který považuje za zlomový. „Nedlouho poté, co autor prvního gólu Gündogan trefil tyčku, byl vystřídán. To ještě Němci vedli 1:0 a přišlo mi, že situaci podcenili. Jako by se jim už nemohlo nic stát, což mi vůbec nepasuje k jejich nátuře," považuje stažení klíčového záložníka z Manchesteru City již v 67. minutě za velkou chybu trenéra Hansiho Flicka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němci ve druhém poločase proti Japonsku pálili šanceVideo: Česká televize

Šampionát je atypický nejen svým termínem, ale také klimatickými podmínkami, v nichž probíhá. Zatím se nečekaně rychle naplňují prognózy některých expertů, že o velká překvapení tak nemusí být nouze.

„Můj tip je, že k nečekaným výsledkům dojde hlavně na začátku ve skupinách. Až se všichni aklimatizují, pak už jich v dalším průběhu, a hlavně vyřazovací fázi moc nečekám. Pokud jde o největší favority, moc se mi líbilo, jak se své role zhostila Francie. A teď samozřejmě také Španělsko," říká Lafata.

La Roja rozdrtila Kostariku 7:0 a Němci mají hned na startu velký problém. Ve druhém kole je v neděli čeká šlágr právě proti Španělům. Japonsko se utká s Kostarikou.

Reklama

Související témata: