Hlavní obsah

Brutální zklamání, jsme v šoku, smutní Němci. Zápas s vedením o půli prohráli teprve potřetí v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šok, zklamání, individuální chyby. Němci ví, že za senzační prohru s Japonskem 1:2 na MS v Kataru si mohou z velké části sami. Až do 75. minuty totiž vedli. „Měli jsme mnoho gólových šancí, ale nevyužili je a Japonsko nás nakonec předčilo v efektivitě,“ uvědomuje si kouč Hansi Flick.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - JaponskoVideo: Česká televize

 
Článek

Velkou část utkání měli pod kontrolou, zvýšit vedení a přidat tak potřebnou pojistku mohli Jamal Musiala, Serge Gnabry, Joshua Kimmich i další ofenzivní hráči. Jenže nestalo se a Japonsko zásluhou gólů ze 75. a 83. minuty senzačně duel obrátilo.

„První poločas jsme odehráli dobře a odhodlaně. Měli jsme absolutní převahu, nekazili jsme," řekl po zápase pro německá média 33letý ofenzivní záložník Thomas Müller. Střídal v 67. minutě a už jen z lavičky sledoval, co se na trávníku následně dělo. „S takovou efektivitou je těžké vyhrávat. Právě teď jsem stále trochu v šoku," netajil zklamání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němci ve druhém poločase proti Japonsku pálili šanceVideo: Česká televize

Podle webu Kicker Německo prohrálo zápas, ve kterém o poločase vedlo, teprve potřetí v historii světových šampionátů. Dříve se tak stalo v roce 1938 proti Švýcarsku (poločas 2:1, konečné skóre 2:4) a v roce 1978 proti Rakousku (poločas 1:0, konečné skóre 2:3).

„Jsme brutálně zklamaní, nejen já, ale i trenérský štáb a všichni hráči. V prvním poločase jsme měli 78procentní držení míče a zaslouženě se ujali vedení. Měli jsme mnoho gólových šancí, ale nevyužili je," podotkl Flick.

Trenér navíc připomněl individuální chyby, kterých se dopustili ve druhém poločase. „To by se rozhodně nemělo stávat. Potřebujeme, aby se nám hráči teď vrátili. Zápas si zanalyzujeme a čeká nás spousta práce, ale máme kvalitu na to, abychom Španělsko porazili. Na to se teď soustředíme," vyhlíží Flick nedělní klání, ve kterém musí Němci uspět, jinak s největší pravděpodobností pojedou podruhé za sebou domů už po základní skupině.

Brankář Manuel Neuer se svým trenérem souhlasil. „Důvodem porážky byly nevyužité šance a špatná obrana. Japonsko se v závěru tlačilo dopředu, nám v tu chvíli chyběl klid a dobré postavení. Soupeře jsme tím povzbudili," zhodnotil kapitán mužstva.

Jediný gól našich západních sousedů vstřelil z penalty záložník Manchesteru City Ilkay Gündogan. „Tohle se nám nesmí stávat, nebyl to v závěru výkon hodný mistrovství světa. Nechápu, jak jsme mohli jednoduše inkasovat. Druhý gól? Něco strašného," netajil své rozhořčení z poslední půlhodiny.

Reklama