Hlavní obsah

Pořadatelé fotbalového MS pro jistotu spolupracují s Interpolem i FBI

PRETORIA

Organizátoři fotbalového mistrovství světa v Jižní Africe chtějí co nejvíce snížit riziko teroristických útoků, proto spolupracují s mezinárodními bezpečnostními složkami jako Interpol a FBI. Jihoafričané se zároveň brání označení za zemi s největší kriminalitou.

Článek

Policejní šéfkomisař Bheki Cele uvedl, že nejsou evidovány žádné aktuální hrozby útoku, v otázce bezpečnosti ale je potřeba stálé pozornosti. "Proto úzce spolupracujeme s FBI a dostáváme cenné rady," uvedl.

V JAR je denně zavražděno 50 lidí 

Přestože v zemi zemře po násilných činech 50 lidí za den, Cele se domnívá, že se situace v posledních letech zlepšuje. V domě konání šampionátu bude vyčleněno 41 tisíc policistů k ochraně hráčů i fanoušků a na bezpečnost bude vynaloženo 170 milionů dolarů. "Před dvěma týdny jsem mluvil se zástupci Interpolu a pošlou nám své lidi, budou vše koordinovat," ujistil Cele.

"Historie je na naší straně. Pořádali jsme přes 140 významných akcí a vždy je dokázala jihoafrická policie ochránit," dodal. Tamní vládě se nelíbí kritické hlasy ze strany médií z celého světa, které upozorňují na vysokou kriminalitu.

Ironický úsměv v policejní šéfkomisaři vyvolala především snaha nejmenované britské společnosti zajistit fanouškům ochranné vesty. "Kolik peněz chtějí do toho projektu dát? V takové společnosti by měli někoho vyhodit," zlobil se. "Když myslím na rok 2010, spím klidně," uzavřel nejvyšší muž v otázce bezpečnosti fotbalového šampionátu, který bude zahájen 11. června.

Reklama