Hlavní obsah

Rána pro Brazílii, Neymar si už ve skupině na MS nezahraje! Uzdrav se, modlí se fanoušci

Na domácím mistrovství světa 2014 ho málem zmrzačil Kolumbijec Juan Camilo Zúňiga. Čtyři roky nato jel Neymar na šampionát do Ruska po tříměsíční pauze zaviněné pochroumanou nohou. A Katar 2022? Hned v prvním zápase nedohrál kvůli vymknutému kotníku. Brazilský lídr se ze hřiště odkolébal v slzách a magnetická rezonance ukázala na poraněné vazy. Minimálně ve skupině si už nezahraje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Neymar si už ve skupině na MS nezahrajeVideo: Česká televize

 
Článek

Volný pátek trávil na týmovém hotelu v centru Dauhá a spolu s celou fotbalovou planetou čekal, co s ním bude. Vrátí se, nebo na nejfajnovějším bále dotančil? Odpoledne už věděl, že ho minou přinejmenším zápasy se Švýcarskem (28. listopadu) a Kamerunem (2. prosince).

Trenér Tite hned po vyhrané bitvě se Srbskem ujišťoval, že se svým nejdůležitějším hráčem dál počítá, ovšem teď se musí s celou zemí modlit. Bude Neymar fit aspoň na play off? Pokud Brazílie postoupí do osmifinále, bude hrát pátého nebo šestého prosince.

„Je potřeba zůstat v klidu a vyhodnocovat si den po dni. Pokusíme se Neymara i obránce Danila, který má stejné zranění, během turnaje vrátit zpátky do hry," slíbil týmový lékař Rodrigo Lasmar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Druhý gól Brazilce Richarlisona aspiruje na nejhezčí branku MSVideo: Česká televize

„Je to o víře, že navzdory překážkám bude všechno v pořádku. To nejlepší teprve přijde, všechno má svůj čas," uklidňoval Neymar ve čtvrtek večer na Instagramu.

Před osmi lety doma v Brazílii smutně sledoval, jak Německo v památném semifinále smetlo jeho kumpány 7:1. Je otázkou, jestli ho víc bolel historický výprask, nebo zlomený třetí bederní obratel ze čtvrtfinále.

Nepozlatil ani misi v Rusku 2018, kam přijel nerozehraný po dalším zranění. Stihl dva góly a Brazílie prošla jen mezi nejlepších osm, v partii o semifinále byla lepší později bronzová Belgie. Smutně opakoval, že horší moment v kariéře nezažil.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Brazilská hvězda Neymar.

„A teď máme za sebou první krok," napsal Neymar po vítězství 2:0 nad Srbskem. Když před zápasem přišel do kabiny, přidal se k rozvernému parťákovi Raphinhovi, jenž měl roztančenou sambu. Jenže pak znovu došlo na Neymarovu prokletou pravou nohu. Mučila ho už před minulým šampionátem či před Copou América 2019, o zlato tenkrát přišel.

Ve svých třiceti přiletěl do Kataru zahýbat s historií. Brazilci už dvacet let čekají na šestý světový titul a navíc to věčné srovnávání s božským Pelém... V jedné statistice by ho Neymar přece jen mohl trumfnout: ztrácí na něj jen dva reprezentační góly. Pohnou se dějiny už na mistrovství světa, nebo později? Odpověď je skrytá v Neymarově pravém kotníku, na kterém vyrostla fialová boule.

Největší hvězdy fotbalového MS? Příspěvek z pořadu PŘÍMÁK EXTRAVideo: Sport.cz

„Jsme optimisté, nepříjemnosti nás posílí," ujišťuje brazilský brankář Alisson. Jeho tým proti Srbsku neměl problém, k dvěma gólům z druhého poločasu přidal ještě ránu do tyče a břevna. Neymar schytal devět faulů, nejvíc ze všech hráčů v prvním kole turnaje. Fatální byl skluz Nikoly Milenkoviče: slavná brazilská desítka hned věděla, že je zle.

Kouč Tite už pomalu může vybírat náhradu, varianty má. Rodrygo, Antony, možná i Bruno Guimaraes...

Jenže Neymar je jen jeden.

Reklama