Hlavní obsah

Rána pro fotbalové fanoušky těsně před začátkem MS! Kvůli tlaku královské rodiny přijdou o pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kontroverzní fotbalový světový šampionát je za rohem. Mistrovství světa v Kataru startuje už v neděli utkáním domácího týmu s Ekvádorem. Do muslimské země míří odhadem jeden a půl milionu nadšených fanoušků, které však čeká řada omezení. Pouhých 48 hodin před začátkem začala královská rodina vyvíjet tlak na FIFA, aby zcela zakázala prodej piva na stadionech, úspěšně. Tímto je však porušena smlouva s Budweiserem a FIFA přijde o mnohamilionové zisky.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Světový šampionát v Kataru začíná už v neděli.

Článek

Fotbal a pivo k sobě neodmyslitelně patří. Mnozí fotbaloví fanoušci si návštěvu zápasu bez zlatavého moku už vůbec neumí představit, ale nyní je jasné, že ti, kteří se vydají do Kataru, budou v hledišti lidově řečeno „sušit ústa." Nebo se budou muset spokojit s nealkoholickou variantou.

Katar má jako konzervativní muslimská země přísná omezení týkající se prodeje alkoholu. Běžně se dá koupit pouze na vybraných místech v hlavním městě Dauhá. Kvůli šampionátu se zdálo, že se Katar na měsíc smíří s uvolněním tohoto omezení.

Nyní však přišla změna. Katarská královská rodina začala vyvíjet tlak na FIFA, aby pouhé dva dny před startem šampionátu zcela zakázala prodej piva Budweiser, jednoho z největších sponzorů mistrovství, na všech osmi stadionech.

Příkaz podle deníku New York Times vydal šejk Jassim bin Hamad bin Khalifa al-Thani, bratr katarského vládce. Jediné místo, kde je jisté, že si fanoušci alkohol budou moci koupit, jsou fanouškovské zóny v Dauhá, kde jeden půllitr alkoholického piva bude stát v přepočtu 335 korun, nealkoholického 280. Budou si ho moct však koupit až po 18:30 a pouze 4 kelímky najednou.

Už dříve FIFA katarským pořadatelům ustoupila a posunula stánky s pivem do speciálních zón u stadionů, kde si pivo mohl koupit fanoušek s platnou vstupenkou. Teď bude alkoholické pivo k mání pouze v pohostinských lóžích, jejichž cena začíná na zhruba 527 tisících za zápas.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

FIFA již zákaz potvrdila. "Po debatě s představiteli pořádající země došlo k rozhodnutí přesunout prodej alkoholických nápojů ze stadionů a jejich okolí do fanouškovských zón a dalších míst s potřebnou licencí," uvedla FIFA. Zřejmě tím však porušila mnohamilionovou smlouvu s Budweiserem a přijde tak o značnou část ze svých zisků z turnaje.

Reklama