Hlavní obsah

Skupina top favoritů se od dob Pelého i Maradony nemění, kanonýrem bude Kane?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opona mistrovství světa ve fotbale jde vzhůru. Jediným nováčkem šampionátu je pořádající Katar (350:1). Největším favoritem je Brazílie (4,8:1), která by mohla přidat již šestou trofej do sbírky. Čtyřikrát úspěch slavilo Německo (12:1), dvakrát Francie, která se letos v kurzu 7:1 pokusí obhájit své vítězství z Ruska. Stejný počet titulů získala také Argentina (7:1) a Uruguay (50:1). Nejmenší šance na triumf bookmakeři přisuzují Saúdské Arábii v kurzu 850:1.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Dokáže Lionel Messi dovést Argentinu k titulu...?

Článek

Kdo je favoritem MS 2022? Složení skupiny top favoritů je velmi tradiční až konzervativní.

„Od dob Pelého i Maradony vlastně pořád to samé - Brazílie, Argentina a dále Francie, Anglie, Španělsko, Německo. Nevyřčené ‚tajné' favority bych hledal kolem kurzu 15:1 mezi triem Belgie, Nizozemsko a Portugalsko," radí Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

„Obvykle se při určení favoritů na vítěze velkých šampionátů jako je MS obvykle příliš nemýlíme, velká překvapení se nekonají. Že by MS 2022 vyhrála třeba Kanada? To by muselo nejdřív všechno zamrznout, což v Kataru nehrozí," dodává s nadsázkou k ambicím hokejové velmoci na fotbalovém šampionátu Urbanec.

Vítěz MS 2022
Brazílie4,8:1
Argentina7:1
Francie7:1
Anglie8,5:1
Španělsko10:1
Německo12:1
Belgie15:1
Nizozemsko15:1
Portugalsko15:1

„Papírově největší šance na vítězství by měla mít brazilská reprezentace. Jen v útoku se představí takové hvězdy jako Neymar, Vinícius Junior či Rodrygo, v mužstvu je těžké najít nějakou slabinu. Brazilci by tak mohli po dvaceti letech získat šestou trofej. Do finále se od roku 2002 nedostali, motivace tak letos, navíc v takové sestavě, bude více než dost," poukazuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Zkomplikovat zisk trofeje by jim mohla Francie, která je i letos kandidátem na zlato. Finálová dvojice Brazílie - Francie v kurzu 18:1 tak možná za trochu toho rizika stojí," míní Hanák.

Kdo jsou favorité fotbalového MS? Diskuse v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Vklady sázkařů jsou každopádně rozloženy hodně zeširoka. 20 % věří Anglii, 17 % Brazílii, 14 % Španělsku a 11 % Argentině. Po 7 % připadá na Francii a Portugalsko, 6 % vychází na Německo a Portugalsko.

„Sázkaři svého jasného favorita nenašli, konzervativnější hráči tak poměrně často zkoušejí třeba sázku na to, z jakého kontinentu bude vítězný tým. V žebříčku prvních deseti potenciálních vítězů je osm z Evropy. Jižní Ameriku ale zastupuje Brazílie a Argentina. Sázka na úspěch Jihoameričanů v kurzu 3,25:1 je tak poměrně frekventovanou variantou," zmiňuje Hanák.

Na co tipující zatím nejčastěji sází: 1. Anglie - Írán (přes 350 tisíc), 2. kdo se stane mistrem, 3. Argentina - S. Arábie, 4. Brazílie - Srbsko, 5. Portugalsko - Ghana, 6. Belgie - Kanada a 7. Německo - Japonsko.

„Nejvyšší částka se na tiketu u nás objevuje zatím na zápas Argentiny se Saúdskou Arábií, na což jeden fanoušek vsadil 50 tisíc korun," hlásí Markéta Světlíková, mluvčí Chance. Další vysoká sázka za deset tisíc korun byla na vítězství Španělska a stejnou částku si vsadil další sázkař na to, že nejlepším týmem z AFC konfederace bude Jižní Korea.

„Pokud jde o úvodní zápasy MS, jde 99 % sázek na výhru favoritů," přidává se Urbanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Harry Kane z Anglie během utkání s Českou republikou.

Velká bitva se nepochybně svede i o nejlepšího střelce turnaje. Největší šance mají podle bookmakerů Harry Kane z Anglie (9:1), Kilian Mbappe z Francie (9:1), Lionel Messi z Argentiny (12:1) a Neymar z Brazílie (14:1). Trápící se Cristiano Ronaldo z Portugalska může svět zaskočit v kurzu 16:1. K favoritům samozřejmě patřil i Karim Benzema z Francie (14:1), zranění ho však nakonec o šampionát připravilo.

„Sázka na střelce je často ošidná, úspěch jednotlivce je závislý na herním projevu týmu a na tom, jak daleko v turnaji dojde. Nejlépe rozdané karty má určitě Harry Kane. Anglie bude hrát ‚na něj', penalty budou jeho disciplínou, ve skupině B by pak měli hráči Albionu jasně dominovat. Útočník Tottenhamu má navíc skvělou formu. Vsadit favorita by se tentokrát mohlo vyplatit, kurz 9:1 za zkoušku určitě stojí," radí Hanák.

Reklama

Související témata: