Hlavní obsah

Španělé se roztříštili o beton z Atlasu. Marocká kobra je uštkla v rozstřelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím jen tři africké země dokázaly v historii fotbalového mistrovství světa postoupit do čtvrtfinále. Jako první Kamerun v roce 1990, po něm Senegal o dvanáct let později a naposledy Ghana v roce 2010, když šampionát v Jihoafrické republice ovládlo Španělsko. Maroko je teď v Kataru čtvrté v řadě, po bezbrankové partii na penalty senzačně vyřadilo právě favorizované Španěly. Hrdinou rozstřelu se stal brankář Jasín Bunú. Rodák z Montrealu chytající La Ligu za Sevillu neinkasoval ani jednu penaltu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maročané vyřadili favorizované Španěly v penaltovém rozstřeluVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Zůstali na šampionátu jako poslední arabský tým. A v osmifinále se postarali o historický zápis. Maročané a se stali vůbec prvním africkým týmem, který na MS postoupil po penaltovém rozstřelu. Po dvanácti letech bude mít díky nim černý kontinent zase zástupce mezi posledními osmi.

„Kdyby byl národní tým Maroka ze zvířecí říše, byla by to kobra. Sedí tam, a pak zaútočí brilantním tempem. Čím víc se to děje, tím víc mě to zajímá," použil v průběhu utkání trefné přirovnání Pat Nevin, bývalý skotský křídelník a expert BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Maroko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Španělé byli bezradní. Dali si o téměř 500 přihrávek více než soupeř, ale k ničemu. Bez invence naráželi na beton z Atlasu.

Chcete příklad? O zakončení se poprvé pokusil až Asensio v čase 25 minut a 56 sekund, což byla podle BBC nejpozdější první střela Španělska v zápase mistrovství světa od 13. července 1966 (29 minut a 15 sekund proti Argentině, když prohrálo 1:2). Do přestávky už další pokus nepřišel, jedna jediná střela je pro Španělsko nejhorší bilance v prvním poločase na MS od roku 1966.

Afričané výborně bránili, měli i šance. Uštknutí si však nechali až do rozstřelu.

Španělský národní tým opustil dějiště fotbalového MSVideo: sntv

„Jaký historický okamžik. Nikdo přitom nemůže tvrdit, že si to Maroko nezaslouží. Prokázalo srdce, týmového ducha i vůli, což se projevilo také během penaltového rozstřelu," poukazuje Nevin.

Maročané na turnaji v Kataru neprohráli ani ve čtvrtém utkání a celkově drží devítizápasovou sérii neporazitelnosti. Pod koučem Valídem Radžradžuím, který převzal tým teprve v srpnu, neprohráli ani v sedmém duelu. Ve čtvrtfinále se utkají s vítězem večerního souboje Portugalsko - Švýcarsko. Čtvrtfinálový duel je na programu v sobotu na stadionu Sumáma v Dauhá.

Reklama