Hlavní obsah

Španělsko si rekordně smlslo na bezzubých Kostaričanech. Byli jsme fenomenální, těšilo Enriqueho

Sedm kulí jako v Sarajevu. Španělé ve svém úvodním duelu MS v Kataru narozdíl od jiných favoritů nezaváhali a outsidera z Kostariky smetli sedmigólovým debaklem. Konečná výhra 7:0 pro ně navíc znamenala vůbec nejvyšší vítězství z historicky všech jejich duelů na světových šampionátech. „Když se vám daří tak, jako nám dnes, fotbal je skutečně nádherný sport,“ pochvaloval si povedené představení svého mužstva kouč Luis Enrique.

Sestřih utkání MS Španělsko - KostarikaVideo: Česká televize

 
Článek

Kromě rekordního zápisu jej těšil také fakt, že jeho výběr odevzdaného soupeře doslova k ničemu nepustil. Brankář Unai Simón na hřišti prakticky vůbec být nemusel, mdlí Kostaričané nedokázali ani jednou vypálit jak na jeho svatyni, tak mimo ni.

Skoro se až těžko hledají slova, jakými by nevídaná dominance Enriqueho svěřenců šla popsat. Míč drželi více než 80 procent hrací doby a byli navíc neskutečně efektivní. Ačkoliv mezi třemi tyčemi Kostariky stála její největší hvězda, gólman Keylor Navas, Španělé jej ze sedmi střel na branku překonali pokaždé a nedopřáli mu tak ani jeden úspěšný zákrok. „V zakončení i práci s míčem jsme byli fenomenální," neskrýval radost Enrique.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Parádní španělská kombinace zakončená gólem Daniho olmaVideo: Česká televize

Do střelecké listiny se navíc zapsalo hned šest hráčů celku z Pyrenejského poloostrova. Dvakrát se prosadil Ferrán Torres, po jedné brance přidali Dani Olmo, Marco Asensio, Gavi a střídající Álvaro Morata s Carlosem Solerem. Mladíček Gavi se dokonce ve věku 18 let a 110 dní stal nejmladším střelcem na MS od roku 1958, kdy se prosadil legendární Brazilec Pelé. „Je to naprosto unikátní hráč. Jsme neskutečně rádi, že ho máme v týmu a myslím, že roste v jednu z největších hvězd světové kopané," nešetřil Enrique chválou na adresu středopolaře Barcelony.

Španělé tak i díky nečekanému klopýtnutí Němců v duelu proti Japonsku rázně vykročili nejen za postupem do osmifinále, ale dost možná i za prvním místem skupiny E. „Nesmíme ale usnout na vavřínech. Od zítra opět začíná tvrdá práce a příprava na důležitý duel proti Německu," varoval před přílišným uspokojením kouč španělského národního týmu.

Reklama