Hlavní obsah

Tenhle tým si zaslouží jít stejně daleko jako v roce 2018, řekl Francouz Giroud

Útočník Olivier Giroud si myslí, že francouzští fotbalisté si zaslouží na mistrovství světa v Kataru dojít stejně jako před čtyřmi lety v Rusku až na vrchol. Současný kádr se podle něj vyznačuje tou samou mentalitou a obětavostí jako tým v roce 2018. "Les Bleus" v sobotním čtvrtfinále díky jeho vítězné trefě porazili Anglii 2:1 a přiblížili se tomu, aby po 60 letech jako první tým obhájili trofej, což se naposledy povedlo Brazílii.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Střelec francouzského gólu Olivier Giroud.

Článek

Úřadující mistři světa vedli od 17. minuty po brance Auréliena Tchouaméniho, devět minut po přestávce vyrovnal z penalty Kane. Díky 53. gólu vyrovnal nejlepšího střelce anglické reprezentace Waynea Rooneyho. V 78. minutě však rovněž 53. trefou v národním týmu rozhodl historicky nejlepší francouzský kanonýr Olivier Giroud.

"Je to úžasné. V obraně jsme si vedli výborně. Tohle vítězství mi trochu připomíná to proti Belgii v semifinále 2018. Grizi (Griezmann) mi skvěle nahrál," citovala média Girouda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Anglie - FrancieVideo: Česká televize

"Byl to velký zápas, známe potenciál Anglie. Na mužstvo jsem nesmírně hrdý. Mentalitou a obětavostí mi to připomíná rok 2018. Tenhle tým si zaslouží jít opět stejně daleko," uvedl šestatřicetiletý hráč AC Milán.

Foto: Moises Castillo, ČTK/AP

Olivier Giroud se předvedl parádním výkonem

Pochvaluje si rozpoložení v mužstvu. "V kabině jsme zpívali a tancovali. Přišel šéf francouzského fotbalu Noël Le Graët a (bývalí reprezentanti) Lilian Thuram a Claude Makélélé. Je krásné vidět v šatně takovou náladu," konstatoval někdejší útočník Montpellieru, Arsenalu nebo Chelsea.

Zatímco na minulém světovém šampionátu coby pravidelný člen základní sestavy nevstřelil ani gól, v Kataru mu se čtyřmi trefami spolu s Argentincem Lionelem Messim patří druhé místo mezi střelci. Na vedoucího spoluhráče Kyliana Mbappého mu chybí jediná branka.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Strůjci francouzského vítězství nad Polskem v osmifinále MS: Kylian Mbappé (vpravo) oslavuje druhý gól s autorem první trefy Olivierem Giroudem.

Ve středečním semifinále vyzvou Francouzi největší překvapení turnaje Maroko, které jako první africký tým v historii došlo mezi nejlepší čtyřku. Skupinu ovládlo před obhájci stříbra a bronzu Chorvaty a Belgií a Kanadou. V osmifinále zdolalo na penalty Španělsko a ve čtvrtfinále 1:0 Portugalsko.

"Neexistuje moc lidí, kteří by čekali Maroko v semifinále. Zaslouží si tam ale být. Je to pro ně historická chvíle," řekl francouzský kouč Didier Deschamps, jemuž po turnaji končí smlouva. Postupem do semifinále splnil s mužstvem cíl, který vytyčil Le Graët.

"Budu trénovat v semifinále a pak uvidíme, co se stane. Nic dopředu nevím. Vyřešíme to, až se k tomu dostaneme. Je skvělé, že jsme splnili to, co po mně předseda federace chtěl a že je spokojený. Nechte nás ale vychutnat si vítězství nad Anglií. Opět jsme mezi posledními čtyřmi celky. Soustřeďme se na středu. Na nic jiného v tuto chvíli nemyslím," podotkl Deschamps.

"Máme silný kádr, ale také správný přístup. Možná máme i trochu štěstí. Užíváme si to," prohlásil Deschamps, jeden ze tří mužů, kteří ovládli světový šampionát jako hráč i trenér.

Reklama