Hlavní obsah

Účast ruských fotbalistů v Kataru by způsobila nenapravitelné škody, uvedla CAS

Vyloučení ruské fotbalové reprezentace z kvalifikačního cyklu o postup na mistrovství světa 2022 bylo podle Mezinárodní sportovní arbitráže CAS v zájmu zdárného průběhu soutěže, opak by způsobil "nenapravitelné škody". Vyplývá to ze zveřejněného zápisu soudního řízení mezi Mezinárodní fotbalovou asociací FIFA a ruskou protistranou.

Foto: Twitter

Ilustrační foto.

Článek

FIFA vyřadila Rusko z kvalifikace o postup na šampionát do Kataru kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu. Z březnového semifinále play off tak bez boje postoupilo Polsko, které pak ve finále porazilo Švédsko 2:0 a zajistilo si místo na závěrečném turnaji.

Polský, švédský i český tým, které všechny byly potenciálními soupeři Ruska v baráži, dopředu oznámily, že k případnému vzájemnému zápasu nenastoupí. "Tato rozhodnutí jsou pochopitelná a nelze je kritizovat z právního ani morálního hlediska," citovala obhajobu FIFA agentura AP.

Arbitráž CAS už před začátkem semifinále zamítla první odvolání Ruského fotbalového svazu a minulý týden své rozhodnutí potvrdila. "Po zvážení všech faktorů musí FIFA jednat tak, aby zaručila efektivní organizaci a hladký průběh svých soutěží," uvedla CAS s tím, že by byla v ohrožení integrita největšího fotbalového turnaje.

Právníci Ruské fotbalové federace považují vyloučení mužského i ženského týmu za pouhou součást mezinárodních sankcí, bez řádné možnosti se u soudu obhájit. Podle CAS by v případě ruské účasti v Kataru byl v ohrožení průběh šampionátu, protože se dá předpokládat, že ostatní týmy by odmítly ke vzájemným zápasům nastoupit. Nejistá by mohla být i bezpečnost ruských fotbalistů během turnaje.

Rusové jsou tak už fakticky bez šance se na šampionát dostat. V Kataru se bude hrát od 21. listopadu do 18. prosince, na začátku dubna už v Dauhá proběhlo rozlosování skupin MS. Proti podobným rozhodnutím mezinárodních federací stále bojují u sportovní arbitráže ruské svazy biatlonu, krasobruslení a rychlobruslení, gymnastiky, veslování či ragby.

Reklama