Hlavní obsah

Precedens? Rusům se pootevřely dveře k návratu. A Češi vysvětlují překvapivý postoj

Na první pohled nenápadné rozhodnutí, které může zvrátit trend v současném sportovním světě. Nebo spíše jen administrativní pochybení? Spoustu otazníků vyvolalo rozhodnutí arbitráže Mezinárodní sáňkařské federace, která zrušila suspendaci ruského svazu, jehož závodníci tak teoreticky v současné situaci mohou znovu závodit.

Foto: Profimedia.cz

Rus Roman Repilov při olympijském závodu sáňkařů v Pekingu.

Článek

Ani na nedávném mimořádném online kongresu mezi delegáty zdaleka nepanovala shoda nad vyloučením ruského svazu. Nezbytné dvoutřetinové většiny nebylo dosaženo, pro hlasovalo patnáct federací, proti bylo dvanáct a čtyři se zdržely. Mezi nimi i Český sáňkařský svaz.

„Hlasovali jsme pro vyloučení ruských funkcionářů, k němuž také došlo, ale neuzavřeli jsme bránu ruským sportovcům. A to je dobře,“ citovala MF Dnes svazového předsedu Drahoslava Huška.

Znepokojený Neusser

Tento postoj se pramálo zamlouval Filipu Neusserovi, předsedovi Národní sportovní agentury, která sportovním svazům rozděluje finance.

„Na rovinu říkám, že se mi tato situace samozřejmě nelíbí. Nechci ale dělat prohlášení, dokud se s konkrétní situací neseznámím detailně. Proto jsem pozval pana předsedu svazu na schůzku, abych si poslechl jeho verzi a stanovisko osobně,“ uvedl Neusser pro Sport.cz.

NSA ostatně v minulosti deklarovala, že je za současné situace pro vyloučení ruských sportovců ze soutěží.

Pro dočasné vyloučení

Hušek svůj postoj v rozhovoru pro Sport.cz upřesnil. „Rozhodně to neznamená souhlas s agresí. Jsme pro dočasné vyloučení ruských sportovců, ale s trvalým bych měl problém,“ říká funkcionář s tím, že se český svaz hlasování zdržel z legislativních důvodů.

„Samozřejmě to, co se děje na Ukrajině, je velký průšvih, na druhou stranu v Putinovském Rusku je těžké vyjadřovat svůj názor, abyste neskončili v kriminále. Osobní odvaha je hezká, ale když ji má odnést rodina, je to těžké rozhodování,“ komentuje Hušek fakt, že ani z ruského sportovního prostředí nepřichází odsouzení krvavé agrese na Ukrajině.

Ruští sáňkaři naopak brali rozhodnutí arbitráže jako velké povzbuzení. „Není důležité, jaké proti nám budou chystat kampaně a sabotáže, jsou tam pořád chytří lidé, kteří pracují s chladnou hlavou,“ ocenil dle ruské agentury TASS verdikt arbitráže trojnásobný mistr světa Roman Repilov.

Obnoví trest?

Arbitráž ale rozhodla podle stanov mezinárodní federace, které neumožňují celý svaz vyloučit, šlo tedy spíše o legislativní problém. V platnosti zůstává zákaz pořádání akcí na ruském území i účast ruských funkcionářů v exekutivních funkcích.

A na příštím kongresu v Rize může být obnoven trest pro celý svaz. „Tam se bude projednávat předschválená změna stanov, které musejí odpovídat i chartě Mezinárodního olympijského výboru. Pak by bylo možné svaz vyloučit,“ doplňuje Hušek, který má v plánu i jednání na Českém olympijském výboru, kde se bude aktuální situace probírat.

Reklama

Související témata: