Hlavní obsah

Z baráže o Katar peníze pro Ukrajinu. Ke Skotům se přidali Poláci, Velšané, Rakušané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová reprezentace Ukrajiny do baráže o postup na světový šampionát v Kataru příští týden nezasáhne, neboť po ruském vpádu a válečném konfliktu rozpoutaném Putinovým režimem byl její semifinálový zápas play off plánovaný na 24. března do Skotska odložen. Dění na Ukrajině, utrpení tamních obyvatel a jejich hromadný exodus ze země nicméně vyvolal odezvu a vlnu solidarity s Ukrajinou ve fotbalových asociacích, jejichž celky do baráže či upraveného březnového kalendáře zasáhnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Marek Havlík a kapitán skotské reprezentace Andy Robertson.

Článek

Skotové a Poláci zareagovali promptně. A nejde jen o dohodu, že 24. března sehrají v Hampden Parku v Glasgow přátelský zápas, který polské reprezentaci poslouží jako příprava na finálové střetnutí play off proti vítězi druhého semifinálového duelu této barážové větve - tedy buď Švédsku nebo České republice.

„Pro mě jako otce dvou malých dětí je srdcervoucí sledovat to, co prožívají děti na Ukrajině. Proto jsem se spojil s Robertem Lewandowskim a polským týmem a naše asociace s polskou a společně jsme hledali cestu, jak bychom Ukrajině pomohli," oznamoval kapitán skotské reprezentace Andy Robertson oboustranně stvrzenou dohodu.

Z každé vstupenky prodané na utkání Skotska s Polskem bude odesláno 10 liber na konto UNICEF určené pro humanitární pomoc rodin a jejich dětí na Ukrajině i těch, které byly nuceny ze své země uprchnout. Skotští pořadatelé navíc chystají i finanční sbírku, do které se zapojí i hráči obou týmů, a hledají další možnosti, jak Ukrajině pomoci.

„Tento zápas je pro nás i všechny fotbalové příznivce ve Skotsku možností, jak vyjádřit solidaritu a podpořit prostřednictvím UNICEF naše přátele na Ukrajině," přidal se k reprezentačnímu kapitánovi Robertsonovi trenér Steve Clark.

Připomněl přitom, že vyprodaný Hampden Parku by znamenal šestimístnou sumu, která by putovala na konto UNICEF a následně by představovala pomoc pro 7,5 milionu ukrajinských dětí.

Ke Skotům se přidali i Velšané. Ti se nejprve utkají 24. března v Cardiffu v barážovém semifinále s Rakouskem, o pět dnů později čeká další utkání. Pokud vyhrají, nastoupí proti poraženém celku z duelu Švédsko - Česká republika, pokud by prohráli, přivítají na Městském stadionu Skotsko.

„Každý fanoušek bude moci při koupi vstupenky na druhé střetnutí dobrovolně přispět libovolnou finanční částkou na konto Ukrajinské humanitární pomoci. Sbírka bude probíhat i na stadionu," informuje Fotbalová asociace Walesu na svých oficiálních webových stránkách.

Pomoc Ukrajině chystá i Rakousko. Jeho fotbalová reprezentace hraje nejprve barážové semifinále ve Walesu, 29. března pak přípravné střetnutí ve Vídni, kde se utká s některým týmem z trojice Česká republika, Švédsko a Skotsko.

V případě postupu přes Wales by to bylo poražené mužstvo ze semifinálového střetnutí Švédsko - ČR, v případě prohry v Cardiffu by pak na stadion Ernsta Happela do vídeňského Prátru přijelo Skotsko.

„Poloviční částka z každé prodané vstupenky bude věnována organizacím poskytujícím Ukrajině potřebnou humanitární pomoc," informuje Rakouský fotbalový svaz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články