Hlavní obsah

Záhadný hábit. Plášť, kterým katarský emír obdaroval Messiho, má speciální účel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografií Argentinců, jak zvedají nad hlavu pohár pro fotbalové mistry světa, jsou tisíce. Kapitán Lionel Messi na nich nevyčnívá pouze tím, že drží v rukou vytouženou zlatou trofej. Nejlepšího hráče celého šampionátu zdobí také černý průsvitný plášť se zlatým lemováním. Čím katarský emír Tamim bin Hamad Sání jednoho z hrdinů letošního mundialu obdaroval?

Foto: Carl Recine, Reuters

Argentinec Lionel Messi, šéf FIFA Gianni Infantino a emír Tamim bin Hamad Sání.

Článek
Fotogalerie

Pořadatelská země i do vyhlášení promítla svou kulturu. Emír Tamim bin Hamad Sání oblékl Messiho do průsvitného pláště a fotbalistovi se tak dostalo obrovské pocty.

„Černý plášť se nazývá bišt, po vítězství ho oblékali arabští bojovníci, když nasazovali život za svou zemi. Dnes se nosí při slavnostních příležitostech a používá ho také královská rodina," vysvětlil na Twitteru Tallie Dar, kreativní tvůrce finálového ceremoniálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového utkání MS Argentina - FrancieVideo: Česká televize

„Katarský král tím Messiho pozvedl na znamení úcty. Označil ho za bojovníka a korunoval ho na krále fotbalu," doplnil Dar.

Ale jak už tomu bývá, ať už byly úmysly katarských pořadatelů jakékoliv, moment vyvolal vlnu kontroverzí. Fanoušci na sociálních sítích tvrdí, že gesto pošramotilo jinak radostný okamžik.

„Možná by bylo lepší, kdyby Katar jednal s upřímnými úmysly, daroval Messimu plášť až po skončení oslav a v soukromí, mimo zraky veřejnosti," zní například jeden z komentářů.

Expert Josef Csaplár se netají tím, že vyhrávat v poločase o dva góly je velmi ošidnéVideo: Sport.cz

Tvůrce ceremoniálu Dar ale nesouhlasí a zdůrazňuje, že jde o projev arabské kultury, která dokáže ocenit lidi, kteří něco dokázali. „Je to poetické a nečekám, že to hateři pochopí. Jejich inteligence nedosahuje úrovně našich králů," poznamenal rázně Dar.

Turnaj v Kataru byl ojedinělý a nezapomenutelný (pozitivně i negativně) v mnoha ohledech. Z fotbalového hlediska ale bylo nedělní finále opravdovým vrcholem. Argentinci měli nakonec pevnější nervy než Francouzi, kteří za stavu 3:3 v penaltovém rozstřelu dvakrát selhali a proti stoprocentnímu sokovi byli bez šance.

Lionel Messi tak získal snad jedinou významnou trofej, která mu v jeho sbírce chyběla a po které prahnul nejen poslední čtyři týdny. Emoce pochopitelně neskrýval ani při slavnostním ceremoniálu. Nejprve si došel pro cenu pro nejlepšího hráče mistrovství a následně jako kapitán převzal i slavný zlatý pohár.

Reklama