Hlavní obsah

Namočené Teplice po trenérské revoluci vyhlížejí osudové týdny. Frťala může mít dva trumfy, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnácté místo, které by po nadstavbě znamenalo baráž, a pětibodové manko na bezpečné pozice. Fotbalové Teplice jsou osm kol před koncem základní části namočené až po uši. Po debaklu 1:4 na Spartě musel skončit kouč Jiří Jarošík a vystřídal ho Zdenko Frťala, dosavadní šéftrenér mládeže. „Snad do týmu napumpuje ztracené sebevědomí, bez toho to nepůjde,“ říká pro Sport.cz Ivan Kopecký, bývalý trenér české jednadvacítky či mistrovských Vítkovic. A taky někdejší Frťalův učitel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takhle trenér Zdenko Frťala předloni slavil s Hradcem Králové postup do první ligy. Teď má za úkol vzkřísit utrápené Teplice.

Článek

Skláři mají za sebou perné dny, Jarošíkův konec byl třaskavý. Mladý trenér i ve složitém postavení sázel na aktivní fotbal a jeho konec po porážce s rozjetou Spartou vyzněl rozpačitě. V kuloárech se mluvilo o ultimátu od vedení či o napjatém vztahu kouče s ředitelem Rudolfem Řepkou.

„Jarošík s žádným ultimátem do zápasu na Spartě nevstupoval. Takové ultimátum vzhledem ke stoupající kvalitě Sparty a našim problémům by mohl dát jen hlupák," bránil se předseda teplického představenstva Pavel Šedlbauer. „Jeho (Jarošíkovo) odvolání je důsledkem výkonů a výsledků mužstva v celé jarní části sezony, obava z frustrace by mohla dále prohloubit naši výkonnostní krizi."

Od pondělí teplické fotbalisty cepuje muž, který se k tamnímu áčku dostal na čtvrtý pokus. „Třikrát jsem Teplice v minulosti odmítl," přiznal Frťala klubovému webu. Teď k týmu přišel v choulostivé situaci, málokdo by chtěl být v jeho kůži: „Lidi se mě ptali, jestli jsem se nezbláznil. Ale já si většinou hledám složitější cesty. Život je o to pestřejší a zajímavější."

Rodák z Nitry před lety odkoučoval 24 ligových zápasů v Jablonci a předloni vrátil mezi elitu Hradec Králové, ovšem těsně po postupu tam kvůli rodině skončil. „Čekal jsem, že toho v lize odkroutí víc. Ze školy si Zdenka pamatuju jako pracovitého kluka, který fotbalem žije," vykládá Kopecký. „Upřímně, odvolání Jirky Jarošíka mě až tak nepřekvapilo. Kdybych byl funkcionářem, taky bych hledal všechny možné varianty, které by mohly vést k záchraně. Výměna trenéra k nim nepochybně patří."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Jarošík během utkání na Spartě.

V jarní Fortuna lize byste nenašli horší tým než Teplice, z šesti zápasů uhrály jediný bod. Skóre? 4:18. První únorovou sobotu žlutomodrá parta schytala od Baníku pět gólů za poločas a v posledních dvou zápasech pokaždé inkasovala čtyřikrát. Jarošík se před rokem s Teplicemi zachránil v baráži, ale letošní krizi neustál. Nespasila ho ani remíza s vedoucí Slavií. „S odstupem času se to jeví spíš jako náhoda. Navíc slávisté jsou na jaře venku slabší," míní Kopecký.

Frťalovy potenciální trumfy? „Vidím dva. Přišel od mládeže a v Teplicích léta hrál, takže prostředí dobře zná. A je vhodné, že si jako jednoho z asistentů vybral Honzu Rezka," zmíní Kopecký někdejšího reprezentanta, jenž ligu poprvé ochutnal právě v Teplicích. „Může z něj být takový místní Pavel Horváth, který zblbne kabinu a vylepší vazby mezi hráči."

Hodilo by se to, protože Teplice vyhlížejí osudové týdny. V příštích čtyřech kolech třikrát narazí na rivala z nejhorší ligové šestky (Brno, Pardubice, Budějovice). „Možná proto přišla změna právě teď. Hned Brno může být v neděli hratelný soupeř, na jaře venku ještě nezvítězilo," zdůrazňuje Kopecký. „Základ je zapracovat na mentální stránce, aby tým získal psychickou odolnost. Kondičně už toho v téhle fázi sezony moc nedoženete."

Pohled na tabulku je pro Frťalu a jeho chlapce jakýkoliv, jen ne příjemný: Teplice z třetího místa od konce ztrácejí na třinácté Budějovice a dvanáctý Baník pět bodů. „Není to málo, ovšem pořád je to řešitelné. Vzpomeňte si na Pardubice, které po utrápeném podzimu kdekdo odepisoval, ale na jaře mají šmrnc," poznamená Kopecký. „Pardubice během podzimu vyměnily trenéra, což jim prospělo. Jestli to takhle bude i v případě Teplic, to ukáže čas."

Reklama