Hlavní obsah

Našla Plzeň nového Limbu? Stává se pro nás klíčovým hráčem, přiznává Koubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před rokem byl Michalu Bílkovi nadbytečný a krátce po startu sezony zamířil hostovat do Baníku Ostrava. Pod ostříleným koučem Miroslavem Koubkem ale Brazilec Cadu dostal ve Viktorii Plzeň příležitost, kterou uchopuje čím dál pevněji. Za poslední tři utkání zapsal bilanci 1+4 a výrazně tak pomohl nejen k ligovému obratu proti Olomouci (2:1), ale i postupu do skupiny Konferenční ligy přes kazašskou Kostanaj. „Stává se pomalu jedním z našich klíčových hráčů,“ ocenil 72letý trenér šikovného univerzála, který fanouškům Viktorie dost možná připomíná jistou klubovou legendu…

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalista Cadu se raduje z gólu do sítě Tobolu Kostanaj, svého prvního v dresu Viktorie Plzeň.

Článek

Cadu je schopný v sestavě plnit řadu úkolů. Ve své dosud individuálně nejpovedenější sezoně 2021/22, kdy působil v Pardubicích, nastupoval na obou stranách obranné čtyřky i křídlech. V lize se tehdy trefil čtyřikrát, přidal deset asistencí a vysloužil si tak přestup na západ Čech.

Tam se v minulém ročníku mezi vyvolené neprosadil a byl tedy zapůjčen do ostravského Baníku. Teď je ale 26letý Brazilec zpátky ve Štruncových sadech, a ačkoliv měl spíše pomalejší rozjezd sezony, v posledních týdnech se prosadil do sestavy a vede si náramně. „Jak zápasy běží, stoupá mu sportovní forma,“ tuší Koubek.

V posledním ligovém utkání proti Olomouci připravil obě branky svého týmu a pomohl tak k vítězné otočce. Na půdě Kostanaje při triumfu 2:1 pak rybičkou vstřelil první gól, načež se prezentoval fantastickým výkonem v domácí odvetě (3:0), která Plzni zajistila pohárovou příslušnost pro podzimní část sezony. Nejprve milimetrovým centrem přihrál na Rafiu Durosinmimu na druhou trefu Viktorie v utkání, v jeho samém závěru pak se pak uvolnil ke střele, kterou za záda brankáře dorazil střídající Ibrahim Traoré.

Sestřih fotbalového zápasu Konferenční ligy mezi Viktorií Plzeň a Tobolem Kostanaj.Video: O2 TV Sport

Brazilec ve tříobráncovém systému plní roli levého wingbeka, a jeho herní profil může být leckterým fanouškům Západočechů tuze povědomý. Balon totiž, i přes svoji pozici, nejraději lechtá pravačkou. A i když musí plnit řadu povinností defenzivního rázu, značně efektivní je hlavně směrem vpřed. Cadu tedy, s využitím trošky fantazie, dává svými výkony v posledních týdnech vzpomenout na dlouholetou oporu Západočechů Davida Limberského. Za jediný rozdíl platí, že „Limba“ naskakoval, kromě počátků kariéry, výhradně na levé straně klasické obranné čtyřky.

I výčet Caduových předností naznačuje, že porovnání obou fotbalistů může dávat smysl smysl. „Je skvělý po technické stránce, i co se týče myšlení a řešení situací. Výtečně zvládá hru jeden na jednoho. Navíc má vynikající kopací techniku,“ chválil svého svěřence Koubek. A aby toho nebylo málo, i Cadu si, podobně jako Limberský, čas od času dovolí kroucený pas pravou šajtlí. I když tak nečiní tak frekventovaně, jako někdejší reprezentační bek.

Vstup do sezony přitom brazilský fotbalista neměl ideální, například v domácím utkání proti kosovské Dritě mělo jeho představení k dokonalosti daleko. „To jsem ho musel střídat, byl nervózní,“ vzpomínal Koubek. „Ale teď hraje výborně. Což je způsobeno jeho zvyšujícím se sebevědomím, byl zpočátku hodně neklidný. Teď uchopil šanci a stává se pomalu jedním z našich klíčových hráčů.“

Veterán mezi ligovými kouči si je ale samozřejmě vědom toho, že i přes skvělou formu trápí Cadua nějaké ty nedostatky. „Otázkou je jeho taktická vybroušenost na postu levého halvbeka,“ ví Koubek. Což je pochopitelné, neboť na této pozici je Cadu nováčkem. „Ještě trochu tápe v tom, kdy má vystoupit, kdy naopak ne. Zde se ještě potřebuje zdokonalit,“ domnívá se zkušený trenér.

Své schopnosti bude Cadu moci opět ukázat v nedělním ligovém klání proti Bohemians (15:00), kdy proti němu bude stát těžký protivník. Fyzicky vyspělý pravý wingbek Daniel Köstl platí za obrannou skálu, schopnou až překvapivě účinně podpořit útok. Bude proto zajisté zajímavé sledovat, jak v náročné konfrontaci Brazilec, jehož zdobí skvělá fazona, obstojí.

Reklama