Hlavní obsah

Nechoďte do práce, bude se slavit! Newcastle je v euforii po zostuzení francouzského giganta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než dvaceti letech do svatostánku, zvaného St. James‘ Park, opět přinesli vůni věhlasné Ligy mistrů. A návrat do milionářské soutěže v domácím prostředí zvládli fotbalisté Newcastlu United bravurně. Po parádním výkonu sestřelili velkoklub Paris Saint-Germain 4:1, a všem fanouškům tak odstartovali pořádně dlouhou noc. „Jestli existuje výmluva, proč další den nejít do práce, je to právě tahle,“ radoval se Sean Longstaff, opora záložní řady a střelec třetí branky v jedné osobě.

Foto: Carl Recine, Reuters

Euforie hráčů Newcastlu v duelu s Paris St. Germain

Článek

25letý záložník platí za odchovance Newcastlu, cenný triumf je pro něj osobně tedy ještě o maličko sladší. Navíc mu přihlíželi i jeho blízcí. „Rodiče na mě budou zajisté pyšní. A možná také trochu opilí. Pochybuji, že ve středu večer něco takového plánovali, ale to se asi změnilo,“ smál se Longstaff.

„Splnil se mi sen. Jsem neskutečně hrdý na to, že pocházím z Newcastlu. Bylo nám jasné, že tahle noc bude speciální, už jen díky té fantastické atmosféře,“ pochválil poté nabité tribuny. „Vážně mi dochází slova. To, že jsme se navíc prosadili já a Dan Burn, je naprosto neuvěřitelné,“ dodal.

I dvoumetrový čahoun Burn totiž píše příběh jako z pohádky. Své první fotbalové krůčky také udělal v Newcastlu, jenže do prvního týmu se zprvu neprosadil. Ve 31 letech ale po comebacku momentálně zažívá jednoznačně nejlepší období kariéry, na postu levého beka je mimochodem díky své výšce naprostým unikátem. Vše navíc korunoval tím, že se při svém druhém startu v Lize mistrů trefil proti ambicióznímu PSG. Jak jinak než hlavou zvyšoval koncem prvního poločasu na 2:0.

„V pětadvaceti letech se mnou Fulham neprodloužil smlouvu. Jsem opravdu pyšný, že i tak teď hraji Champions League,“ culil se Burn. „Je to blázinec. Jako sen, jen čekám, než mě z něj někdo vzbudí, až ta bublina splaskne,“ nevěřícně kroutil hlavou.

Kromě dvojice rodáků z Newcastlu se za anglický celek trefil také Miguel Almirón, jenž otevíral skóre. V samém závěru pak vedení pojistil překrásnou dělovkou z dálky stoper Fabian Schär. Vítězství 4:1, na němž nic nezměnila ani branka hostujícího Thea Hérnandeze, navíc Newcastle vystřelila na čelo tabulky skupiny F. Kromě PSG mu na záda koukají i AC Milán a Borussia Dortmund.

„Hráči odvedli fantastický výkon. Smekám před nimi, stála proti nim světová extratřída,“ ocenil povedené představení svých svěřenců kouč Eddie Howe, jemuž se pochopitelně také zamlouvaly bouřlivé kulisy St. James‘ Parku. „Pokaždé, když mluvím k hráčům, zmiňuji fanoušky. Mají neskutečnou sílu. Pokud bychom jejich podporu nevyužívali, sami bychom si škodili,“ tuší 45letý Angličan.

Jeho protějšek Luis Enrique byl o poznání smutnější. Aby také ne, takto vysokou porážku na půdě Newcastlu asi čekal málokdo. „Tenhle výsledek jsme si nezasloužili. Soupeř byl efektivní v útočné třetině a my několikrát chybovali, těžce se to přijímá,“ hořce poznamenal trenér PSG. Jeho mužstvo sice drželo míč 69 procent času, jenže fotbal se hraje na góly. A právě díky tomu mohl bujaré oslavy spustit daleko příměji a nadšeněji hrající Newcastle.

Reklama

Související témata:
  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.