Hlavní obsah

Nejúspěšnější fotbalová jednadvacítka? Čeští mistři z roku 2002

I když se na letošní mistrovství Evropy hráčů do 21 let díval český fotbal jen zpovzdálí, jeden historický primát mu stále zůstává. Tým kolem Štěpána Vachouška a Petra Čecha ovlivnil po svém triumfu v roce 2002 i seniorský tým v takové míře, kterou zatím žádná jiná země v historii mládežnických týmů nenapodobila. Části hráčů už je letos třicet, ale do seniorského týmu se už dostala celá finálová sestava - až na útočníka Michala Pospíšila.

Článek

Druhou největší porci reprezentantů z úspěšné mládežnické reprezentace vydolovali hned na začátku mistrovství Evropy této věkové kategorie Jugoslávci. Z jejich vítězného týmu z roku 1978 nenakoukli mezi elitu jen dva hráči. Ještě o jednoho nevyužitého hráče méně měly týmy Sovětského svazu z roku 1980 a Španělů z roku 1986. Ukázala to analýza britského deníku Guardian.

V osmdesátých letech 20. století přecházela do seniorských týmů většina úspěšné jednadvacítky a výjimkou z dvouciferných počtů hráčů byla jen Anglie v roce 1982. I triumf Francouzů v roce 1988 znamenal odrazový můstek pro jedenáct pozdějších reprezentantů, včetně Erika Cantony a Laurenta Blanka. V devadesátých letech jakoby se ale mechanismus zasekl a mezi elitu se v průměru dostalo jen pět hráčů. Až do nástupu Čechů, vedených Miroslavem Beránkem

Celkem 425 startů v áčku 

Kostra týmu se rodila už na předchozím šampionátu pod vedením Karla Brücknera, který poté převzal A-tým. I díky jeho sázce na známé tváře se v reprezentaci postupně objevili téměř všichni účastníci finále, ze 14 hráčů se nedostalo jen na Pospíšila.

Celkem nasbírali tehdejší mistři Evropy 425 startů za seniorskou reprezentaci - Čech 67, Jiránek 31, Kováč 30, Voříšek 4, Grygera 62, Zelenka 3, Polák 47, Baroš 73, Vachoušek 23, Piták 3, Rozehnal 56, Hübschman 21, Skácel 5.

Minulý týden, sedm let po Češích, zvedli tu samou trofej nad hlavu hráči Německa. Právě oni jsou zřejmě nejvážnějším kandidátem na překonání českého prvenství. Už teď patří čtyři z nich do seniorského týmu a na další krok má parta kolem brémského záložníka Mesuta Özila ještě spoustu času.

Reklama