Hlavní obsah

Nepřátelská atmosféra na Rangers? Jsme na ni připraveni, hlásí Kairinen před klíčovou bitvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně bodů i totožný rozdíl vstřelených a obdržených branek. Pražskou Spartu a Glasgow Rangers ve skupině C Evropské ligy, coby tabulkové sousedy, nedělí téměř nic, Letenští drží druhou příčku jen díky o chlup lepšímu skóre (4:4 oproti 2:2). I proto o důležitosti čtvrtečního duelu nemůže být pochyb. „Stoprocentně to pro oba týmy bude klíčové utkání,“ tuší záložník Sparty Kaan Kairinen, jenž promluvil s novináři krátce před odletem do Skotska.

Foto: Profimedia.cz

Kaan Kairinen

Článek

Výprava úřadujícího mistra ligy se vydala do vzduchu ve dvě odpoledne, cesta by měla trvat přibližně dvě a půl hodiny. Středeční tréninkovou jednotku absolvovali již na Strahově, na místě tak jen v civilu obhlédnou trávník Ibrox Stadium.

Foto: Jiří Lizec, Sport.cz

Fotbalisté pražské Sparty ve dvě hodiny odpoledne odletěli do Glasgow, kde se utkají s tamními Rangers.

Kde je velmi pravděpodobně přivítá řádně nepřátelská atmosféra. Fanoušci Rangers totiž i při ligových utkáních umí vytvořit soupeři na trávníku peklo. Důležitost zápasu se Spartou a kontroverze soubojů mezi celkem z Glasgow a pražskými S v posledních letech navíc již dost pikantní fotbalový pokrm ještě trochu přikoření.

Když se Sparta a Rangers střetli před dvěma lety také ve skupině Evropské ligy, Kairinen ještě rudý dres neoblékal. Stánek Rangers ale i tak již jednou ozkoušel. „V roce 2019 jsme tam s Helsinkami hráli přátelák, pamatuji si to. Tribuny budou zřejmě plné a hodně bouřlivé. Ale jsme na to připraveni,“ pravil čtyřiadvacetiletý Fin.

Pokud celek z Letné náročný duel zvládne, rázně vykročí za postupem do vyřazovací fáze Evropské ligy, kterou by jim druhá příčka ve skupině zajistila. Případné třetí místo by Spartu poslalo do Konferenční ligy, na tu ale Kairinen nemyslí. „Naším cílem je jednoznačně na jaře pokračovat dále v Evropské lize, takže pro dobrý výsledek uděláme vše.“

Tabulka skupiny C

TýmZápasySkóreBody
1.Betis Sevilla33:26
2.Sparta Praha34:44
3.Glasgow Rangers32:24
4.Aris Limassol34:53

Před dvěma týdny na Letné dopadl střet obou týmů bezbrankovou remízou. Sparta i přes dominantní výkon v prvním dějství nedokázala skórovat a nerozhodný stav brala spíše jako ztrátu. „Teď určitě potřebujeme vyhrát a být v ofenzivě efektivnější. Doma jsme se pětačtyřicet minut prezentovali skvěle, teď na to chceme navázat a stejnou úroveň hry držet po celý zápas,“ burcuje Kairinen.

Sparťané mají v nohách náročný program, na Rangers odehrají páté utkání za posledních čtrnáct dní. Proto po nedělní ligové výhře proti Bohemians (2:0) dostali od realizačního týmu dvoudenní volno. „Bylo to velmi hektické, takže pár dní volna přišlo vhod,“ přiznal Kairinen.

Sparta si ale neodpočine ani po bitvě ve Skotsku. Vedení dokonce zvažovalo, že na nedělní duel na hřišti Baníku Ostrava poletí mužstvo rovnou z Glasgow, nakonec se ale rozhodlo pro konzervativnější variantu v podobě pátečního návratu do Prahy a sobotního přesunu na východ republiky.