Hlavní obsah

Nový Neuer? Kovář se zaskvěl při premiéře za Leverkusen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když český fotbalový brankář Matěj Kovář přicházel do Bayeru Leverkusen, věděl, že jedničkou je Fin se slovenskými kořeny Lukáš Hrádecký a že bude muset být trpělivý. Čtyři bundesligové zápasy proseděl třiadvacetiletý rodák z Uherského Hradiště na lavičce, v úvodním zápase Evropské ligy proti Häckenu si za Leverkusen odbyl soutěžní premiéru. Německý celek vyhrál 4:0, ale nenechte se zmást a nemyslete si, že by se Kovář v bráně nudil. Ukázal své přednosti. Počítá se i vychytaná nula.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Brankář Matěj Kovář z Leverkusenu zakročuje proti Häckenu.

Článek

Kovář působil velice jistě a sebevědomě. Nebál se rozehrávky těsně před brankou, když byl v blízkosti soupeř. Rozdal i čtyři přesné dlouhé pasy ze šesti pokusů a celkově vykázal úspěšnost přihrávek 86 procent, když dal 25 přesných přihrávek z 29 pokusů.

Spolehlivě si počínal i při chytání střel, celkem musel předvést šest zákroků, třikrát se solidně protáhl a dobře zakročil. Soutěžní premiéra mu vyšla náramně, na sociální síti X se objevil sestřih jeho akcí z utkání proti Häckenu s komentářem, že je to Manuel Neuer, verze 2.0.

„Kovář je klidný, umí hrát dobrý fotbal,“ glosoval Kovářovo vystoupení trenér Leverkusenu Xabi Alonso. Teď je vyloučené, že by změnu v bráně udělal trvale, v neděli proti Heidenheimu bude opět chytat Hrádecký. Ale Kovář přesvědčil, že minimálně v Evropské lize může šanci dostávat dál. „Ale definitivní rozhodnutí v této otázce nepadlo. Teď jsme se rozhodli takhle, v neděli bude chytat Lukáš a před zápasem v Norsku s Molde uvidíme,“ řekl k brankářům Alonso.

„Ukazuje se, že máme široký kádr s velkou kvalitou. Noví hráči hráli dobře. To nám dává dobrý pocit před nadcházejícími týdny. Máme hodně hráčů, s nimi máme flexibilitu, musíme je rotovat,“ poznamenal k debutantům kapitán Bayeru Jonathan Tah. Kromě Kováře nastoupili poprvé v základní sestavě za Leverkusen záložník Nathan Tella a obránce Josip Stanisič.

Český útočník Adam Hložek naskočil do utkání za Leverkusen v 71. minutě za stavu 4:0, další forvard Patrik Schick ještě stále není zdravotně v pořádku.

  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.