Hlavní obsah

Nula výher ze čtyř zápasů? Čtvrtfinále. Postup remízového krále Afriky zařídil gól brankáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ve fotbale zvítězí ten, kdo dá více gólů než soupeř,“ zněla by asi otřepaná hláška, jíž by se dala podstata kopané popsat i naprostému laikovi. Demokratická republika Kongo na to ale inovativnější strategií. Do čtvrtfinále mistrovství Afriky postoupila, bez jediné výhry v základní hrací době. Osmifinálový duel proti Egyptu, který je se sedmi tituly historicky nejúspěšnějším celkem turnaje, navíc rozhodla v penaltovém rozstřelu trefa brankáře.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Brankář Demokratické republiky Kongo Lionel Mpasi střílí vítězný gól proti Egyptu.

Článek

Konžský Lionel Mpasi–Nzau, působící ve francouzském Rodezu, se stal hrdinou deváté série pokutových kopů. Jeho gólmanský protějšek Gabaski nejprve svůj pokus napálil do břevna, Mpasi–Nzau odpověděl rázně a nekompromisním zakončením poslal Kongo do čtvrtfinále. Aniž by v celém průběhu turnaje vyhrálo byť jen jediný zápas v řádné hrací době.

Tak tedy pěkně popořádku. Základní skupina? Remízy 1:1 se Zambií a Marokem, následně bezbrankový stav po konci utkání s Tanzanií. Zisk pouhých tří bodů ze stejného počtu utkání stačil Kongu na přímý postup z druhého místa do osmifinále. Jen díky tomu, že vzájemný duel Zambie s Tanzánií také skončil nerozhodně (1:1), a obě země prohrály s Marokem, které skupinu ovládlo.

Následně čekala Kongo překážka jménem Egypt. I přes zranění hvězdného Mohameda Salaha a fakt, že ze skupiny také proklouzl jen díky třem remízám, papírový favorit vzájemného duelu. Navíc historický rekordman mistrovství Afriky, jenž šampionát opanoval již sedmkrát. A dělal si zálusk na osmé zlato. „Egypt je jasným favoritem, my jsme jen vyzyvateli. Čeká nás těžký zápas. Musíme udělat vše pro to, abychom vyhráli,“ vyhlížel náročný souboj kouč Konga Sébastien Desabre.

No, to se tak úplně nepodařilo. Kongo ani na čtvrtý pokus nezvítězilo, po devadesáti minutách ukazovala výsledková tabule skóre 1:1. V prodloužení další branka nepadla, nastal tedy čas obávané, penaltové loterie. A tenhle příběh už znáte. Devět sérií pokutových kopů, rozhodující trefa z kopačky gólmana a ohromná euforie.

„Jsem na své svěřence opravdu hrdý,“ zářil Desabre. „Jsou hrdiny večera, ukázali obrovskou sílu a energii. Teď chceme dojít tak daleko, kam to jen bude možné,“ dodal trenér Konga, jehož celek v další fázi soutěže čeká Guinea.

Jenže kam až to lze dotáhnout jen remízami? Odpovědět by možná mohl Cristiano Ronaldo, jeden z nejlepších fotbalistů historie. Když jeho Portugalsko v roce 2016 vůbec poprvé vyhrálo EURO, stačilo k tomu šest remíz po základní hrací době (tři ve skupině, po jedné v osmifinále, čtvrtfinále a finále) a pouhý jeden triumf v rámci devadesáti minut (v semifinále proti Walesu). Kongo se tedy má kde inspirovat…