Hlavní obsah

Gólman Čech již posedmé vítězem Zlatého míče, liberecký veterán Nezmar ligovým Sympaťákem

Průkaznější omluvenku nemohl gólman české fotbalové reprezentace Petr Čech do dejvického hotelu Praha poslat. Pro Zlatý míč, jehož vítězem se stal již posedmé, si přijít nemohl, neboť se společně s Chelsea chystá na sobotní mnichovské finále Champions League. Ostatní laueráti si však pro ocenění v tradiční novinářské anketě přicházeli v celém zástupu. Z Liberce dorazil pomalu celý autobus, neboť většina trofejí byla určena pro hráče nového mistra. Pochopitelně mezi nimi nechyběl ani Jan Nezmar, který získal cenu Sport.cz určenou největšími Sympaťákovi sezóny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Čech už ke Zlatému míči nerozlučně patří...

Článek
Fotogalerie

Reprezentační gólman Petr Čech přepsal definitivně historii novinářské ankety Zlatý míč České republiky, jejíž výsledky se vyhlašovaly dnes večer v Praze pošestnácté.  Vyhrál ji totiž již posedmé!

„Fotbal je v první řadě kolektivním sportem, ale z každého individuálního ocenění mám samozřejmě radost, protože představuje ocenění mé práce," vzkazoval z Londýna Petr Čech, o jehož letošním prvenství nebylo pochyb. V podzimní části ankety mu sice zdárně konkuroval Petr Jiráček podávající výborné výkony jak v Plzni, tak i reprezentaci, po zimním Jiráčkově přestupu do bundesligového Wolfsburgu však už neměl Čech konkurenta.

Zvláště, když český reprezentační gólman svými skvělými výkony pomohl Chelsea k triumfu v tolik ceněném FA Cupu a navíc ji nasměroval přes Neapol, Benfiku Lisabon a Barcelonu do finále Ligy mistrů.

Fotbalový Zlatý míč ČR
1. Čech Petr (Chelsea)1914
2. Rosický Tomáš (Arsenal)1328
3. Jiráček Petr (Plzeň/Wolfsburg)1137
4. Kadlec Michal (Leverkusen)887
5. Lafata David (Jablonec)836
6. Gebre Selassie Theodor (Liberec)647
7. Štajner Jiří (Liberec)608
8. Pilař Václav (Plzeň)537
9. Plašil Jaroslav (Bordeaux)504
10. Horváth Pavel (Plzeň)380

Během slavnostního večera došlo ale i na korunovaci domácích fotbalistů, trenérů a rozhodčích. Celá sbírka trofejí putovala na sever Čech... Fotbalisté a fanoušci Liberce zvítězili totiž hned v sedmi doprovodných anketách. Jaroslav Šilhavý byl zvolen nejlepším trenérem, obránce Gebre Selassie nejlepším bekem, Jiří Štajner získal hned tři ocenění - jako Král ligových trávníků, Bavič tribun a člen Jedenáctky sezóny vyhlašované deníkem Sport.

Příjemně překvapený byl Jan Nezmar, jenž byl vyhlášen největším Sympaťákem ligy. „Takové ocenění opravdu těší, vůbec jsem ho nečekal," přiznával potěšeně pětatřicetiletý veterán, jenž během kariéry získal tři mistrovské tituly - jeden se slovenským Ružomberokem a dva s Libercem, a navíc ještě vstoupil do renomovaného Klubu kanonýrů, neboť i magickou hranici stovky ligových gólů překonal.

„Nevím, zda proti Plzni šlo o můj poslední zápas, s klubovým vedením jsem o budoucnosti ještě nejednal. Ale není podstatné, zda bude Liberec dál pokračovat s Nezmarem nebo bez něho, důležité bude držet se cesty, po níž až dosud šel. A já bych mu v tom chtěl pomáhat. Na hřišti i mimo něj, v jakékoli roli či funkci, na níž se dohodneme," svěřoval se poté, co po sobotním ligovém triumfu převzal dnes večer ocenění redakce Sport.cz.

Cenu redakce Práva pro nejlepšího brankáře domácí ligové scény získal příbramský Aleš Hruška. „Zatím jsem získal ocenění jen v mládežnických kategoriích. Tohle beru jako uznání práce, kterou odvádím," svěřoval se příbramský gólman Hruška, který k trofeji dostal i speciální prémii. Dort v podobě hrušky...

Sladká odměna byla nachystána i pro jubilanta Karla Poborského, šéfa Českých Budějovic a zároveň Asociace fotbalových profesionálů. Čerstvý čtyřicátník totiž dostal obří, více než metr vysoký dort, který mu upekla Pekárna a cukrárna Stáňa z Malé Hrašitce, nositelka titulu Cukrárna roku.

Asociace fotbalových profesionálů, která společně s Klubem sportovních novinářů letos Zlatý míč pořádala, vyhlásila rovněž svého nejlepšího hráče, o němž rozhodovali samotní fotbalisté. Stal se jím David Lafata.

Vítězové anket fotbalové Gambrinus ligy 2011-2012
NEJLEPŠÍ BRANKÁŘ (Právo)
Aleš Hruška (Příbram)
NEJLEPŠÍ OBRÁNCE (Blesk)
Theodor Gebre Selassie (Liberec)
NEJLEPŠÍ ZÁLOŽNÍK (MfDnes)
Michal Breznaník (Liberec)
NEJLEPŠÍ STŘELEC (KSN ČR)
David Lafata (Jablonec) za 25 gólů.
SYMPAŤÁK LIGY (Sport.cz)
Jan Nezmar (Liberec)
NEJLEPŠÍ TRENÉR (Lidové noviny)
Jaroslav Šilhavý (Liberec)
NEJLEPŠÍ HRÁČ LIGY (Asociace hráčů ČAFH)
David Lafata (Jablonec)
KRÁL LIGOVÝCH TRÁVNÍKŮ (deník Sport)
Jiří Štajner (Liberec)
FAIR PLAY (ČTK)
Tomáš Vaclík (Sparta)
NEJLEPŠÍ CIZINEC (i.dnes)
Marek Bakoš (Plzeň)
NEJHEZČÍ GÓL LIGY (Radio Impuls)
Štěpán Vachoušek (Teplice), ve 22. kole do sítě Olomouci.
BAVIČ TRIBUN (Aha!)
Jiří Štajner (Liberec)
OBJEV SEZÓNY (Česká televize)
Ladislav Krejčí (Sparta)
PŘÍBĚH SEZÓNY
Petr Uličný (Olomouc)
NEJLEPŠÍ FANOUŠCI (ČR1 Radiožurnál)
Slovan Liberec
JEDENÁCTKA SEZÓNY (deník Sport)
Zdeněk Zlámal (Olomouc) - Theodor Gebre Selassie, Jan Nezmar (oba Liberec), Martin Latka (Slavia), Jiří Fleišman (Liberec) - Marek Matějovský (Sparta), Pavel Horváth (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Michal Breznaník (Liberec) - Jiří Štajner (Liberec), David Lafata (Jablonec)
KŘIŠŤÁLOVÁ PÍŠŤALKA, nejlepší rozhodčí (Gól)
Pavel Královec
KŘIŠŤÁLOVÝ PRAPOREK, nejlepší asistent (Gól)
Martin Wilczek

Letní večer fotbalu nesoucí se v stylu nového českého filmu Okresní přebor moderovaný Ester Kočičkovou a Leošem Nohou se objeví i na obrazovkách ČT4, která odvysílá záznam v pátek 18. května ve 20.50.

Reklama