Hlavní obsah

Angola na úvod afrického šampionátu ztratila čtyřbrankové vedení

LUANDA

Africký fotbalový šampionát začal v neděli osmigólovou přestřelkou. Domácí Angola v úvodním utkání vedla ještě deset minut před koncem nad Mali o čtyři branky, ale nakonec získala jen bod za remízu 4:4. Zasloužili se o to především autor dvou gólů Seydou Keita z Barcelony a kanonýr Sevilly Frederik Kanouté, který se trefil jednou a na dalších dvou gólech se podílel. Za domácí dvakrát skóroval Flávio.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Velká skrumáž před brankářem Angoly Fernandesem Carlosem Albertem (v modrém).

Článek

Angola chtěla fotbalem napravit dojem, který udělala na svět po útoku separatistů na autobus reprezentace Toga, po kterém zemřeli tři osoby a dva fotbalisté byli postřeleni. Tragickou událost si oba týmy i 50 tisíc fanoušků na zaplněném stadionu v Luandě připomněly minutou ticha. Tomu předcházel ještě velký ohňostroj, který byl zlatým hřebem zahajovacího ceremoniálu.

Úvod zápasu byl z obou stran hodně opatrný, postupem času však Angola hnaná fanoušky získala mírnou převahu, kterou zužitkovala i gólově. Zasloužil se o to především útočník Flávio. Nejprve si naběhl na přímý kop a zblízka hlavou otevřel skóre a následně rovněž hlavou zakončil centr z pravé strany.

Mali mohlo snížit krátce po změně stran, ovšem záložník Realu Madrid Mahamadou Diarra v koncovce selhal. Angola poté zápas kontrolovala, navíc penalty v podání Gilberta a Manucha ji zajistily již čtyřbrankové vedení.

Teprve pak začalo Mali hrát a předvedlo velkou bojovnost. Pomohla mu i chyba domácího brankáře Carlose, po které snížil Keita. V třetí nastavené minutě svým druhým gólem snížil na rozdíl jediné branky a v závěru nastavení srovnal Yatabaré.

Mali jako černý kůň šampionátu získalo velmi cenný bod v boji o postup ze skupiny, kam patří ještě slabé Malawi a účastník mistrovství světa Alžírsko.

Fotbalové mistrovství Afriky v Angole
Skupina A:
Angola - Mali 4:4 (2:0)
Branky: 36. a 42. Flávio, 66. Gilberto z pen., 74. Manucho z pen. - 79. a 90.+3 Keita, 87. Kanouté, 90.+5 Yatabaré.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň