Hlavní obsah

Argentinský soud potvrdil, že začne proces ohledně úmrtí Maradony

Argentinský odvolací soud dnes rozhodl, že začne proces ohledně úmrtí legendárního fotbalisty Diega Maradony v listopadu 2020. Podle agentury EFE soudci jednomyslně zamítli žádost obhajoby a potvrdili záměr prokuratury postavit před soud osm zdravotníků obžalovaných ze zabití z nedbalosti. Za to jim hrozí osm až 25 let vězení. Kdy proces začne, odvolací soud neuvedl.

Foto: @GossipVehiculo, Twitter

Diego Maradona

Článek

Podle soudce Carlose Fabiána Blanca jsou předložené důkazy dostatečné, aby se kauzou zabýval soud. Každý z osmi obžalovaných měl vliv na Maradonovo zdraví a státní zástupce tvrdí, že zdravotníci, kteří patřili do lékařského týmu pečujícího o mistra světa z roku 1986, udělali řadu chyb a mylných rozhodnutí. Navíc se podle prokuratury o něj nestarali dostatečně. Domácí hospitalizaci, do které byl Maradona propuštěn po chirurgickém zákroku, označil státní zástupce "za zcela nedostatečnou a neopatrnou".

Obžaloba se domnívá, že zdravotníci se dopustili nedbalosti s vědomím, že jejich jednání může způsobit úmrtí. Obhájci odvolací soud žádali o změnu kvalifikace na mírnější trestní sazbu, s požadavkem však rovněž neuspěli.

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Maradona zemřel v 60 letech na infarkt. Tři týdny před smrtí se podrobil operaci kvůli krvácení do mozku, kterou provedl jeho osobní lékař Leopoldo Luque. Osm dnů nato byl Maradona propuštěn z nemocnice, aby pokračoval v léčbě doma. V argentinské metropoli zemřel 25. listopadu 2020.

Vedle Luqueho jsou obžalováni psychiatrička Agustina Cosachová, psycholog Carlos Diaz a koordinátorka zdravotní péče Nancy Forliniová. Zbylí čtyři obžalovaní jsou zdravotní sestry a pečovatelky.

Reklama

Související témata:
Vina