Hlavní obsah

Zabití z nedbalosti? Osm zdravotníků jde kvůli Maradonově smrti před soud

Osm zdravotnických pracovníků pečujících o Diega Maradonu se musí ze svého podílu na smrti argentinské fotbalové legendy v roce 2020 zodpovídat u soudu. Členové lékařského týmu včetně Maradonova osobního doktora Leopolda Luqueho jsou obžalováni ze zabití z nedbalosti.

Foto: goal.com

Diego Maradona v době, kdy byl prezidentem běloruského Dynama Brest.

Článek

Státní zástupce obžaloval osmičku zdravotníků letos v dubnu, ti vinu odmítli. Dnes soud rozhodl, že se proces bude konat. Kdy začne, zatím není jasné. Obžalovaným hrozí osm až 25 let vězení.

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Maradona zemřel předloni v listopadu v 60 letech na infarkt. Tři týdny před smrtí se podrobil operaci kvůli krvácení do mozku, kterou provedl Luque. Osm dnů nato byl Maradona propuštěn z nemocnice, aby pokračoval v léčbě doma, kde poté zemřel. Podle obžaloby se lékaři o bývalou hvězdu dostatečně nestarali a zanedbáním této péče ho "ponechali jeho osudu".

Státní zástupce uvedl, že zdravotníci přivedli Maradonu do "situace bezmocnosti". Obvinění podle něj byli "protagonisty bezprecedentní, naprosto chybné a bezohledné domácí hospitalizace" a provedli "celou řadu improvizací, špatných rozhodnutí a chyb."

Vedle Luqueho jsou obžalováni psychiatrička Agustina Cosachová, psycholog Carlos Diaz a koordinátorka zdravotní péče Nancy Forliniová. Zbylí čtyři obžalovaní jsou zdravotní sestry a pečovatelky.

Reklama