Hlavní obsah

Balkánská legenda provozuje neobvyklou fotbalovou akademii, místní talent si vyhlédla i Slavia

V roce 2010, kdy vyhrál Ligu mistrů s Interem Milán, se zároveň rozhodl vrátit část svého úspěchu domů. Goran Pandev tak založil vlastní akademii v rodné Strumici, makedonském městě s 35 tisíci obyvatel. A že se skutečně jedná o velmi neobvyklý projekt, vás může přesvědčit pasáž z pořadu Přímák na Sport.cz

Balkánská legenda provozuje neobvyklou fotbalovou akademii, posilu si v ní vyhlédla i Slavia. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Ve fotbalovém studiu se o projektu debatuje i za účasti Jana Vondry, zřejmě jediného Čecha, který kdy působil v makedonské nejvyšší soutěži. Při té příležitosti měl možnost nahlédnout i do zázemí Pandevovy akademie.

„Mají postavený úplně nový stadionek. Ze zázemí uvnitř je znát, že (Goran Pandev) byl venku a že ví, jak to vypadá v top klubech v Evropě," oceňuje 27letý levý bek.

Jakou práci dělají fotbalisté po skončení kariéry? Některé příběhy vás možná zaskočí. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Zároveň někdejší hráč klubu KF Shkendia přiznává, že podmínky klubů v Severní Makedonii nejsou tak vyspělé, jak jsme zvyklí například v Česku. „Zatímco tady (v Pandevově akademii) byla posilovna nebo zázemí pro fyzio, tak na jiných stadionech v Makedonii to nebylo," přibližuje Vondra.

Fanoušci darovali krev na záchranu klubu, ten teď válcuje bundesligu. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Akademie má už osm let vlastní A-tým, který roku 2017 vybojoval postup do nejvyšší domácí soutěže, o další dva roky později vyhrál domácí pohár a reprezentoval tak Severní Makedonii v prvním předkole Evropské ligy. V minulém ročníku skončila Akademija Pandev v domácí soutěži druhá a v létě si tak zahrála předkolo Konferenční ligy.

Ještě než Goran Pandev ukončil kariéru, potkal se v národním týmu s hráčem svého klubu Marjanem Radeskim. Zatímco sám Goran Pandev ukončil kariéru v italské Parmě, na tým mu přímo ze hřiště dohlíží jeho mladší bratr Saško, který byl v minulosti na testech v Teplicích.

Ve videu z pořadu Přímák se mimo jiné dozvíte, jakou posilu si v akademii vyhlédla pražská Slavia a jak to vypadá s další aktivitou Gorana Pandeva v makedonském fotbale.

Reklama

Související témata: