Hlavní obsah

Bizarní aféra pokračuje. Kanga má vysvětlit, jak se mohl narodit čtyři roky po smrti matky

Praha

Aféra kolem exsparťanského záložníka Guélora Kangy má pokračování. Nesrovnalostmi s jeho dokumenty, věkem, jménem a národností se začala zabývat Konfederace afrického fotbalu CAF, která zahájila se současným hráčem CZ Bělehrad disciplinární řízení.

Foto: Sport.cz

Guélor Kanga v dresu CZ Bělehrad.

Článek

Falšování věku není u afrických hráčů ničím výjimečným, ale podezření v případu Kangy jdou ještě mnohem dál.

Oficiálně třicetiletý záložník hraje za reprezentaci Gabonu po boku takových es jako Pierre-Emerick Aubameyang, jenže nedávno se ozval s důkazy fotbalový svaz Demokratické republiky Kongo, že Kanga je ve skutečnosti občanem jejich státu, jmenuje se Kiaku Kiaku Kiangana a nenarodil se 1. září 1990, nýbrž 5. října 1985. Podle této verze mu tedy není 30 let, ale 35.

Gabonský svaz tak čelí ze strany DR Kongo obviněním, že ho reprezentuje hráč, který má jinou státní příslušnost a podle platných pravidel FIFA nastupuje v jeho dresu nelegálně.

Kanga má na svém kontě 46 reprezentačních startů za Gabon a nastoupil i ve dvou kvalifikačních zápasech o Africký pohár národů 2021 proti DR Kongo (v nichž vybojoval Gabon 4 body).

Pokud se podvod prokáže, hrozí Gabonu vyloučení z Afrického poháru národů a další sankce.

„Chceme vás informovat, že CAF zahájil vyšetřování případu. Prosíme o zaslání vašeho vysvětlení k obviněním zmíněných v korespondenci s FECOFA (Konžská fotbalová federace), abychom měli kompletní spis, který bychom mohli nechat k posouzením orgánům CAF," napsala CAF fotbalovému svazu Gabonu.

DR Kongo mimo jiní také tvrdí, že Kangova matka zemřela v roce 1986, exsparťasnský fotbalista tak bude muset před disciplinární komisí vysvětlit, jak se mohl narodit čtyři roky po smrti své matky.

První slyšení v tomto případu u CAF se v pondělí 24. května neuskutečnilo podle plánu. Podle serveru actualite.cd se nezúčastnila gabonská strana s tím, že zatím „není připravena".

Kanga si momentálně může užívat bujaré oslavy s CZ Bělehrad, který v úterý získal v Srbsku po vítězství v poháru i lize double.

Bujaré oslavy fanoušků CZ Bělehrad

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

„Co se týče informací z Afriky o věku našeho hráče Guélora Kangy, chceme zdůraznit, že klub svému fotbalistovi věří," uvedla CZ Bělehrad s tím, že Kanga má platný gabonský pas.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice