Hlavní obsah

Bývalá fotbalová hvězda o protiruských sankcích: Návrat až v roce 2025, vrátíme se s průměrnými výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz startu ruských fotbalových týmů v evropských pohárech patří k nejradikálnějším krokům fotbalové historie. Nepomohlo ani odvolání u Sportovní arbitráže CAS, která minulý týden žádost ruských celků i napodruhé zamítla. Podle bývalé fotbalové hvězdy Andreje Aršavina bude zákaz pokračovat i v nejbližších letech, návrat do „normálního režimu“ by mohl přijít až v roce 2025.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý fotbalista Andrej Aršavin během losování.

Článek

Ruský fotbal před týdnem ani na druhý pokus neuspěl u arbitráže s odvoláním proti sankcím za napadení Ukrajiny. Zatímco v březnu byla ruská fotbalová reprezentace vyloučena z kvalifikace o postup na mistrovství světa, s odvoláním neuspěly ani fotbalové kluby Zenit Petrohrad, Dynamo a CSKA Moskva a Soči, které se tak nebudou moci minimálně v sezoně 2022/23 zúčastnit evropských pohárů.

Stručně řečeno, ruský fotbal se do Evropy jen tak nepodívá. To platí jak pro mistrovství světa a Evropy nebo pro jednotlivé evropské klubové soutěže typu Liga mistrů, Evropská liga nebo Konferenční liga. Před několika měsíci se sankce týkaly také ruského Petrohradu, který měl v minulé sezoně hostit finále Ligy mistrů. Jeho pořadatelství bylo nakonec přesunuto do Paříže. Zákaz bude podle bývalé ruské fotbalové hvězdy Andreje Aršavina trvat ještě několik let.

„Myslím si, že první možností pro návrat ruských klubů do evropských soutěží je rok 2025," řekl zástupce generálního ředitele petrohradského Zenitu pro sportovní rozvoj. „Po návratu budeme mít průměrné výsledky. Pokud bude vše v pořádku s financemi, naše nejlepší kluby se budou postupně zlepšovat," pokračoval bývalý hráč londýnského Arsenalu.

„Nečekejte ale nic velkolepého, také ale nečekejte úplné selhání," pokračoval jednačtyřicetiletý Aršavin, který coby generální ředitel musí řešit ještě další nepříjemnosti. FIFA totiž zahraničním hráčům umožnila jednostranně pozastavit smlouvy s ruskými týmy až do června 2023. Z Ruska tak rázem začaly prchat největší hvězdy.

„Podle mého názoru bychom měli každého nechat jít a začít dávat příležitost vlastním talentům," dodal bývalý profesionální fotbalista, který v lednu 2019 ukončil kariéru.

Reklama

Související témata: