Hlavní obsah

Bývalý reprezentant se před 20 lety zapsal do historie fotbalového MS. Čím se dnes živí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý turecký reprezentační útočník Hakan Sükür se přesně před 20 lety zapsal do historie fotbalového mistrovství světa jako nejrychlejší střelec úvodního gólu. Během utkání o bronz proti domácímu výběru Jižní Koreje se prosadil už v 11. vteřině a překonal tak letitý rekord Václava Maška z šampionátu v roce 1962. Turecko tehdy vyhrálo 3:2.

Foto: Profimedia.cz

Hakan Sükür v dresu turecké reprezentace.

Článek

Sükür je považován za nejlepšího tureckého fotbalistu všech dob. Na šampionátu v roce 2002 se mu však příliš nedařilo. Až v zápase o bronz proti domácí Koreji ukázal naplno, co umí. Podílel se na všech třech brankách svého týmu a o tu první se postaral sám.

Tehdy třicetiletý Sükür se hned po úvodním hvizdu vydal ke korejské brance a v souboji nejzkušenějších hráčů obou týmů obránce Hong Mjong-po ztratil míč a turecká superstar pohotovou střelou v 11. vteřině otevřela skóre zápasu a zapsala se do fotbalové historie. Sükür tak překonal rekord Čecha Václava Maška, který skóroval na světovém šampionátu v roce 1962 v Chile v základní skupině v utkání proti Mexiku po patnácti vteřinách.

Sükür v kariéře vyhrál osmkrát tureckou ligu v dresu Galatasaraye Istanbul. Z něj se v roce 2000 přesunul do Interu Milán, poté hrál ještě za Parmu a anglický Blackburn. Za tureckou reprezentaci odehrál 112 zápasů, v nichž vstřelil 51 gólů a je jejím nejlepším střelcem.

Po konci kariéry byl v roce 2011 zvolen do parlamentu za Stranu spravedlnosti a rozvoje současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. O dva roky později však rezignoval kvůli korupčnímu skandálu kolem vlády, ve které byl tehdy Erdogan premiérem. V roce 2016 na něj byl v Turecku v souvislosti s neúspěšným pokusem o převrat vydán zatykač, v témže roce se Sükür přestěhoval do Spojených států.

Nyní se živí jako taxikář a prodejce knih.

Reklama

Související témata: