Hlavní obsah

Egypt - Maroko 2:1 PPČtvrtfinále šampionátu rozhodl hrdina, který byl jednou nohou ve Slavii. Utekl jí před focením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Patří Aston Ville a sešívaní mohou litovat. Klidně dnes mohl kopat v Edenu... Fotbalisté Egypta ve čtvrtfinále mistrovství Afriky porazili 2:1 po prodloužení Maroko. Ve čtvrtečním semifinále vítězové rekordních sedmi šampionátů narazí na domácí Kamerun. Drama rozhodl Trézéguet, o něhož český mistr před pár lety vážně usiloval.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Mahmoud Hassan Trezeguet hrdinou Egypta...

Článek

Vršovičtí skauti měli dobré oko. První nedělní čtvrtfinále rozhodl hráč, jenž byl v létě roku 2018 velmi blízko přestupu do pražské Slavie. Podpis smlouvy Trézéguetovi tehdy na poslední chvíli zhatil až telefonát předsedy egyptského fotbalového svazu...

Egypt prohrával od sedmé minuty po penaltě Sufjána Búfala, ale za postupem ho poté nasměroval hvězdný útočník Muhammad Salah. V 53. minutě vyrovnal a ve 100. minutě připravil rozhodující zásah pro Trézégueta.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egypťané oslavují trefu Mohameda Salaha (první zleva).

Slavia byla ochotna zaplatit turecké Kasimpase výstupní klauzuli ve výši 130 milionů korun, jenže z přestupu sešlo doslova na poslední chvíli. Birminghamský klub ho pak o rok později koupil za 8,75 milionu liber (250 milionů korun).

Trézéguet si údajně transfer rozmyslel po absolvování lékařské prohlídky, před cestou na oficiální focení v červenobílém dresu.

"Problém byl, že mu zavolal předseda egyptského svazu a řekl mu, že Česko pro něj do budoucna není dobrá volba, ať si prý počká na větší klub," vysvětlil později šéf slávistického klubu Jaroslav Tvrdík v podcastu webu Slávistickénoviny.cz.

Ve druhém nedělním čtvrtfinále zdolali úřadující vicemistři ze Senegalu Rovníkovou Guineu 3:1 a v semifinále narazí na Burkinu Faso. O výhře Senegalu rozhodli v prvním poločase Famara Diedhiou a po přestávce Cheikhou Kouyate a Ismaila Sarr. Za Rovníkovou Guineu, která usilovala o druhý postup do semifinále v historii, z kraje druhé půle srovnal Jannick Buyla. Semifinále s Burkinou Faso čeká úřadující vicemistry ve středu.

Mistrovství Afriky ve fotbale - čtvrtfinále:
Egypt - Maroko 2:1 po prodl. (1:1, 0:1)
Branky: 53. Salah, 100. Trézéguet - 7. Búfal z pen.
Senegal - Rovníková Guinea 3:1 (1:0)
Branky: 28. Diedhiou, 68. Kouyate, 79. Sarr - 57. Buyla.

Reklama

Související témata: