Hlavní obsah

Kamerun - Gambie 2:0Kat Sparty znovu nabrousil sekeru a řádil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karl Toko Ekambi. Jméno, na které fotbalisté pražské Sparty hned tak nezapomenou. Především některé obránce bude ještě dlouho budit ze snu. Aby ne, když jim útočník Lyonu ve dvou vzájemných zápasech v Evropské lize nasázel na podzim celkem tři góly! Kat Sparty teď znovu nabrousil sekeru a řádil i na domácím mistrovství Afriky. Dvěma góly pomohl Kamerunu ve čtvrtfinále k výhře nad Gambií 2:0. Burkina Faso poté vyřadila po výhře 1:0 Tunisko.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Kamerunský Toko-Ekambi byl ve čtvrtfinále zase v ráži!

Článek

Vzpomínky jsou ještě živé. Pro sparťany určitě. Nejprve doma podlehli Lyonu po divokém průběhu 3:4, Toko Ekambi se na Letné trefil hned dvakrát.

Do domácí odvety zasáhl jako náhradník až v 69. minutě, přesto stačil uzavřít skóre na konečných 3:0. Kanonýr Olympique je po podzimu nejlepším střelcem Evropské ligy, stejně jako Brazilec Galeno (Braga) má na kontě šest branek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karl Toko Ekambi z Lyonu překonává brankáře Sparty Praha Florina Nitu.

Toko Ekambi řádí i na mistrovství Afriky, jehož je právě Kamerun hostitelem. Bombarďák z Lyonu se už posunul na pět gólů v turnaji, o jeden víc má jeho krajan Aboubakar.

Burkině Fasso vystřelil postup devatenáctiletý Dango Ouattara, který se trefil ve třetí nastavené minutě prvního poločasu. Jediný střelec zápasu pak musel v závěru předčasně ze hřiště poté, co v 83. minutě dostal červenou kartu za faul loktem. Jeho spoluhráči ale těsnou výhru uhájili. Kamerunci se ve středečním semifinále utkají s vítězem nedělního čtvrtfinálového duelu mezi Egyptem a Marokem. Burkina Fasso narazí na lepší tým z dvojice Senegal - Rovníková Guinea.

Pro Gambii skončilo nečekané tažení turnajem, v němž v základní části zdolala mimo jiné Tunisko a v osmifinále vyřadila Guineu. Proti Kamerunu ale drželi svěřenci belgického trenéra Toma Saintfieta šanci jen do 50. minuty. Pak se čtvrtou a pátou brankou na šampionátu prosadil útočník Lyonu a zápas rozhodl.

Mistrovství Afriky ve fotbale - čtvrtfinále:
Kamerun - Gambie 2:0 (0:0)
Branky: 50. a 57. Toko Ekambi
Burkina Faso - Tunisko 1:0 (1:0)
Branka: 45.+3 Ouattara. ČK: 82. Ouattara.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín