Hlavní obsah

Další aféra v českém fotbale? Výsledek byl předem daný, hlásí z Čáslavi. Ohrazujeme se proti tomu, reaguje soupeř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě před pár dny českým fotbalem rezonovala kauza kolem rozhodčího Michala Patáka, který ovlivnil utkání v třetiligové ČFL mezi Admirou a rezervou Českých Budějovic. A vypadá to, že další aféra nenechala na sebe dlouho čekat. Dost pochybný byl údajně výkon sudího v zápase Divize C mezi Ústí nad Orlicí a Čáslaví (2:0), který odpískal v roli hlavního arbitra Lukáš Machýček. „Bohužel, výsledek zápasu v Ústí byl předem daný,“ uvedl pro klubový web Čáslavi ve vyjádření hlavní trenér Jakub Svoboda. Na toto prohlášení po několika dnech reagoval i klub z Ústí nad Orlicí.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Naráží tak na několik podle něho špatně posouzených situací ve prospěch Ústí. „Dle mého názoru bylo utkání značným způsobem ovlivněno výkonem hlavního rozhodčího, který domácím doslova daroval dvě standardní situace z hranice velkého vápna, které domácí proměnili,“ vyjádřil se trenér.

Explicitně zmiňuje jednu konkrétní situaci z 19. minuty. „Dostali jsme naprosto vymyšlenou červenou kartu, kdy sice hráč domácích byl v lehkém kontaktu s naším obráncem Pecou, ale míč si ukopl, následně chvíli ještě běžel a skluzem zajel do brankáře Vyhnánka,“ zmiňuje. „Rozhodčí Machýček vzápětí vytáhl žlutou kartu, což jsme si původně mysleli, že je pro domácího útočníka za nevybíravý skluz do našeho brankáře, ovšem okamžitě ji dal do kapsy a vytáhl červenou kartu, kterou ukázal obránci Pecovi,“ uvádí kouč.

Trenér Svoboda dále zmiňuje, že ze záznamů je vše patrné a podají protest. Internetem už kolují záběry z daného zápasu, včetně zmíněné červené karty z 19. minuty. Rozsudek rozhodčího můžete posoudit sami.

Podle Svobody bylo už od úvodních minut jasné, jakým směrem bude zápas veden. „De facto od třetí minuty, kdy se nepískaly dva naprosto jasné fauly na naše hráče, tak bylo jasné, jak je nastavený metr. Bylo otázkou času, kdy nás domácí tým potrestá z něčeho, co jim bude nabídnuto,“ hlesl Svoboda.

Vedení celého zápasu ale není jediným problémem, na který si stěžuje vůči rozhodčímu Machýčkovi. „Měl jsem v poločase od kluků informaci, že z hlavního sudího je na hřišti cítit alkohol, o čemž jsem se u postranní čáry ve druhém poločase osobně přesvědčil, stejně tak i v kabině rozhodčích po utkání, kdy jsem tam byl jako vedoucí týmu,“ oznámil trenér.

„Bohužel, výsledek zápasu v Ústí byl předem daný. My jsme strávili 10 hodin na parádním výjezdu. Pokud se přístup některých lidí ve fotbalovém prostředí nezmění, tak je to boj s větrnými mlýny,“ dodal smutně čáslavský lodivod k údajně tendenčně vedeným zápasům v českém fotbale. V závěru poté poděkoval hráčům a konstatoval, že sezóna není o zápase v Ústí a musí se zaměřit na další utkání, které Čáslav čeká s týmem z Dobrovic.

Redakce Sport.cz požádala o vyjádření i trenéra mužstva Ústí nad Orlicí Vladimíra Chudého ohledně situace z 19. minuty, kdy byla červená karta udělena. „Zákrok jsem viděl z dálky a přišlo mi to jako faul. Jediné, co nevím, tak proč tasil rozhodčí nejprve žlutou kartu a potom až přímou červenou. Ale k faulu za mě došlo, obránce zatáhnul za rameno útočícího hráče,“ zmínil Chudý. Na upozornění hostů, že z rozhodčího byl cítit alkohol, odpověděl, že s rozhodčím do kontaktu nepřišel a žádný tento druh problému tedy neshledal.

Ústí nad Orlicí se na prohlášení Čáslavi rozhodlo reagovat na svém klubovém webu. „Fotbalový oddíl TJ Jiskra Ústí nad Orlicí se důrazně ohrazuje proti kampani vedené oddílem FK Čáslav v médiích a na sociálních sítích po skončení zápasu,“ uvádí klub na svých stránkách. V textu dále píší, že se hlavní rozhodčí možná mohl v přítomné atmosféře dopustit chyb, ty ovšem údajně rovnoměrně rozdělil na obě strany.

Ústí také uvedlo, že utkání bylo zcela jednoznačnou záležitostí domácích, hostující tým ani jednou za celý zápas neohrozil branku Jiskry. Dále zmiňují, že momenty z tohoto utkání jsou volně k dispozici, tudíž každý soudný divák musí po zhlédnutí uznat, že výroky rozhodčího poražené mužstvo nepoškodily. Celé vyjádření klubu z Ústí nad Orlicí můžete nalézt ZDE.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.