Hlavní obsah

Další Schickův triumf. Po vítězství v anketě Fotbalista roku mu patří i Zlatý míč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Fotbalistou roku, ale i vítězem novinářské ankety Zlatý míč ČR se stal legionář ve službách bundesligového Leverkusenu Patrik Schick. Na tuzemské fotbalovém scéně tak získal obě nejvyšší individuální ocenění. A kdyby jen to.... V 26. ročníku ankety Zlatý míč vyhrál šestadvacetiletý Schick s obrovským náskokem. Loňského a předloňského vítěze Tomáše Součka z West Hamu za sebou nechal s odstupem 380 bodů. Třetí příčku obsadil gólman Tomáš Vaclík z Olympiakosu Pireus. Výsledky ankety dnes byly vyhlášeny v Praze.

Foto: Michal Kamaryt/ČTK

Útočník Patrik Schick poprvé v kariéře vyhrál novinářskou anketu Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu uplynulé sezony.

Článek

„Týmovou trofej jsem zatím žádnou nezískal, této individuální si obrovsky vážím. Moc pro mě znamená. Uplynulá sezona pro mě byla nejlepší v kariéře, navázal jsem v ní na povedené Euro, přenesl jsem si střeleckou pohodu do bundesligy. Mohla být ale i lepší, nebýt zranění. Ta však k fotbalu patří," uvedl Schick.

Reprezentační útočník, jehož dosud nejlepším umístěním bylo třetí místo v minulém ročníku, měl výtečnou minulou sezonu. Rozhodující náskok v anketě si Schick vytvořil už na podzim, kdy získal 826 bodů a vedl před Součkem o více než 200 bodů. Jarní část vyhrál o 173 bodů. Celkem získal od novinářů 1422 bodů, což je nejlepší výsledek od sezony 2012/13, kdy bývalý brankář Petr Čech triumfoval s 1833 body.

S Leverkusenem dostal Patrik Schick velkou facku, do reprezentace si přijel pro dopingVideo: Sport.cz

Vítězové podle počtu triumfů:
12 - Petr Čech, 6 - Pavel Nedvěd, 2 - Tomáš Souček, 1 - Jiří Němec, Patrik Berger, Tomáš Rosický, David Lafata, Tomáš Vaclík, Patrik Schick.

Po pěti gólech na evropském šampionátu loni v létě se Schickovi dařilo i v uplynulé sezoně. Na podzim za Leverkusen vstřelil v německé lize 16 branek, dalších osm přidal v jarní části a v tabulce kanonýrů skončil druhý za Robertem Lewandowským z Bayernu Mnichov. Svému klubu pomohl k třetímu místu v bundesligové tabulce. Za reprezentaci odehrál Schick v uplynulém ročníku jen dvě utkání, v nichž vstřelil jeden gól. V neúspěšném play off o postup na mistrovství světa v Kataru, stejně jako v červnových zápasech Ligy národů kvůli zranění národnímu mužstvu chyběl.

Schick posbíral v anketě suverénně nejvíce prvních příček - 88, z toho 50 na podzim. Alespoň na jednom z hlasovacích lístků se na nejvyšší pozici dostali ještě Souček, Vaclík, Barák, Hložek, Kuchta, Staněk a obránce Ondřej Čelůstka.

Patrik Schick (vpravo) se stal Fotbalistou roku 2021.

Vítěz předchozích dvou ročníků Zlatého míče Tomáše Souček se tentokrát musel spokojit s druhým místem, na třetí příčku měl náskok 267 bodů. Proti podzimní části si v celkových výsledcích polepšil gólman Vaclík, který i díky povedeným výkonům v reprezentaci a zisku řeckého titulu s Olympiakosem poskočil na třetí pozici před záložníka Verony Antonína Baráka, který aktuálně hraje za Fiorentinu.

Nejvýše postaveným zástupcem české ligy je šestý útočník Adam Hložek, jenž po sezoně přestoupil z pražské Sparty za Schickem do Leverkusenu. Úřadující šampion z Plzně má v elitní jedenáctce jediného zástupce - jedenáctého brankáře Jindřicha Staňka. Reprezentační gólman byl „skokanem" jara, když se z 33. místa po podzimu posunul až mezi elitu. Výše než Staněk jsou z české ligy vedle Hložka také devátý slávista Tomáš Holeš a desátý sparťan Jakub Pešek.

Zlatý míč vyhlašuje Klub sportovních novinářů ČR. Fotbaloví žurnalisté hlasují dvoukolově po podzimu a po jaru a celkový vítěz vzejde po sečtení obou kol. Aspoň bod si v tomto ročníku připsalo 57 hráčů, hlasovalo celkem 59 novinářů. Rekordmanem ankety je Čech s 12 prvenstvími.

Zlatý míč ČR 2021/22:
1. Patrik Schick (Leverkusen)1422
2. Tomáš Souček (West Ham)1042
3. Tomáš Vaclík (Olympiakos Pireus)775
4. Antonín Barák (Verona)693
5. Vladimír Coufal (West Ham)677
6. Adam Hložek (Sparta)317
7. Jan Kuchta (Slavia/Lokomotiv Moskva)311
8. Michal Sadílek (Twente Enschede)282
9. Tomáš Holeš (Slavia)258
10. Jakub Pešek (Sparta)199
11. Jindřich Staněk (Plzeň)154
Další pořadí: 12. Jankto (Getafe) 146, 13. Jurečka (Slovácko) 75, 14. Brabec (Plzeň/Aris Soluň) 73, 15. Mandous 68, 16. Lingr (oba Slavia ) 66, 17. Darida (Hertha Berlín) 65, 18. Kalas (Bristol) 62, 19. Masopust (Slavia) 51, 20. Hejda (Plzeň) 42, 21. Zima (Slavia/FC Turín) 40, 22. Vydra (Burnley) 39, 23. Vlkanova (Hradec Králové) 37, 24. Petržela (Slovácko) 33, 25. j Čelůstka, 26. Krejčí ml. (oba Sparta) oba 29, 27. Sýkora (Poznaň/Plzeň) 24, 28. Král (Spartak Moskva/West Ham) 22, 29. Ševčík (Slavia), 30. Kadlec (Slovácko) oba 20 bodů. Pozn.: Celkem se na hlasovacích lístcích objevilo 57 fotbalistů. Při rovnosti bodů rozhoduje vyšší počet lepších umístění.

Reklama