Hlavní obsah

Portugalsko - Česko 5:1Debakl Lvíčat, proti vicemistrům Evropy byli mladí Češi bez šance

Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace do 21 let podlehla v přípravném utkání 1:5 úřadujícím vicemistrům Evropy Portugalcům. Hattrickem se v Portimau blýskl domácí útočník Henrique Aráujo, za český výběr se prosadil pouze nováček v týmu Petr Pudhorocký.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Přátelský zápas fotbalové jednadvacítky v Portugalsku (v bílém dresu s číslem 9 Václav Sejk).

Článek

V úterý se tým trenéra Jana Suchopárka utká ve španělské Murcii s Norskem. Před startem mistrovství Evropy, které se uskuteční na přelomu června a července 2023 v Rumunsku a Gruzii, sehraje český výběr v březnu ještě dva přípravné zápasy.

"Bylo vidět, na jaké úrovni jsou oba týmy. Vyzkoušeli jsme hráče, kteří by nedostali jinak příležitost, zkusili jsme i jiné rozestavení. Někteří se potkali možná poprvé s tak špičkovými hráči, jaké portugalský tým má, podobná utkání s nejsilnějšími týmy Evropy ale musíme hrát co nejčastěji," řekl Suchopárek na on-line tiskové konferenci.

Suchopárek kvůli kolizi s osmifinále domácího poháru přivezl do Portugalska několik nováčků, v základní sestavě se objevili čtyři. Debutantem byl i brankář Trefil, jenž dvakrát inkasoval už v úvodní desetiminutovce. Aráujo ho překonal nejprve hlavou a vzápětí si s olomouckým gólmanem poradil i jeden na jednoho po náběhu za obranu.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Přátelský zápas fotbalové jednadvacítky v Portugalsku (v bílém dresu s číslem 9 Václav Sejk).

"Výsledkově hořký debut, ale pro mě osobně obrovská zkušenost. Je škoda, že jsme inkasovali tak brzy, ale jejich kvalita vepředu byla opravdu nadstandardní," uznal Trefil, kterého po poločase nahradil druhý gólman Markovič.

V 16. minutě využil chyby obrany sparťanský záložník Pudhorocký, jenž dosud nastupoval pouze za reprezentaci do 20 let. V 33. minutě ale znovu zvýšil ránou zpoza vápna Bernardo a po hodině hry už Markoviče překonal opět útočník Benfiky Lisabon Aráujo. Debakl dokonal v 72. minutě svým druhým zásahem Bernardo.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Přátelský zápas fotbalové jednadvacítky v Portugalsku (Petr Pudhorocký oslavuje gól).

"Zápas hodně poznamenal nás horší vstup do druhého poločasu, ten už jsem nezachytili. Soupeře už jsme pouštěli permanentně do šancí, což se v první půli nestávalo," dodal Suchopárek.

Jednadvacítka prohrála po třech zápasech a utrpěla nejvyšší porážku pod současným koučem. Naposledy prohrála o čtyři góly rovněž 1:5 v říjnu 2017 v Chorvatsku.

Přípravné utkání fotbalistů do 21 let v Portimau:
Portugalsko - Česko 5:1 (3:1)
Branky: 2., 10. a 62. Araújo, 34. a 72. Bernardo - 16. Pudhorocký. ŽK: Žambůrek.
Portugalsko: Biai - Mário (76. Malheiro), Inácio, Vital, Tavares (76. Lelo) - Bernardo (76. V. Sousa), Dantas (63. Zé Carlos), Vieira (63. A. Sousa), Almeida (76. Gouveia) - Vitinha (63. Silva), Araújo (63. Conceicao). Trenér: Jorge.
ČR: Trefil (46. Markovič) - Heidenreich (46. Kolář), Hranáč, Vlček - Gabriel (46. Elbel), Žambůrek (82. Zlatohlávek), Červ, Valenta (69. Icha), Fukala - Sejk (69. Kozák), Pudhorocký (69. Kušej). Trenér: Suchopárek.

Reklama