Hlavní obsah

Do měsíce se rozhodne, co s Rošického stadionem. Miliardová nabídka Sparty je dál ve hře

Praha

Do měsíce generalita českého fotbalu rozhodne, k jaké představě o další budoucnosti strahovského stadionu Evžena Rošického se přikloní a zřejmě i k tomu, které z osmi nabídek ležících na jejím stole dá přednost. „Rozhodnutí přijmeme začátkem prosince,“ potvrdil první muž českého fotbalu Petr Fousek, že on i jeho muži dál vyhodnocují, které z nabízejících se řešení by bylo pro FAČR nejvýhodnější.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stadión Evžena Rošického na pražském Strahově.

Článek

Běh na dlouhou trať trvající už přes osm let tedy pokračuje, cílová rovinka by však měla být konečně na dohled. Fousek původně avizoval, že konečný verdikt padne na zasedání výkonného výboru FAČR začátkem listopadu, nyní ovšem přišel s odkladem o další měsíc.

„Jde o kontinuální proces, v němž jsme uzavřeli první etapu tím, že jsme z vlastních prostředků uhradili finanční závazky, které měl fotbal k České unii sportu a Českému atletickému svazu," shrnul Fousek dosavadní vývoj jednání kolem dědictví po svých předchůdcích.

Teď po splacení sumy přesahující 200 milionů korun ovšem musí nová fotbalová vláda rozhodnout, co s chátrajícím stadionem stojícím na velice lukrativním místě nad Prahou. Ke smůle nejrůznějších developerů opájejících se představou, jak atraktivní rezidence by v této lokalitě mohly vyrůst, ovšem místě určeném v územním plánu Prahy 6 dál výhradně pro sport.

Foto: Jan Tauber/FAČR

Petr Fousek slibuje, že v prosinci padne rozhodnutí.

„Nabídek nám leží na stole pořád osm. Jsme rádi, protože můžeme vybírat," poznamenal předseda FAČR, odmítl však prozradit, zda některou z nich v tuto chvíli preferuje.

„Současná situace a probíhající jednání nám to nedovolují. Proto nebudeme komentovat ani parametry nabídek, ani jejich váhu," pravil diplomaticky, ale přesto prozradil: „Jestliže některé z nabídek přesto preferujeme, pak jsou z bankovního sektoru."

Znamená to snad, že ze hry už je víceméně nabídka pražské Sparty, která by chtěla na Strahově namísto Rošického stadionu vybudovat moderní arénu, která by jako Národní stadion s kapacitou pro 30 tisíc diváků sloužila jejímu mužstvu a zároveň i reprezentaci?

Letenský klub s ní už na samém počátku jednání o další budoucnosti Rošického stadionu vyrukoval a ústy svého generálního ředitele Františka Čupra deklaroval, že je připravený tři až čtyři miliardy korun na Strahově do výstavby nového stadionu investovat. „Nabídka Sparty je stále součástí osmi nabídek, o kterých jednáme a nad nimiž se rozhodujeme," potvrdil na přímý dotaz sport.cz Petr Fousek.

„To, že jsme si uvolnili ruce splacením zmiňovaných finančních závazků k Unii sportu a k atletům, se v jednáních samozřejmě projevilo. Všechny nabídky, které jsme dostali, se průběžně aktualizují a my chceme dospět k strategickému řešení," pravil mnohoznačně.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň