Hlavní obsah

FIFA bude na turnaji v Kataru testovat technologii na posuzování ofsajdů

Světová fotbalová federace FIFA bude na prosincovém Arabském poháru v Kataru testovat technologii na posuzování ofsajdů. Podle FIFA jde o tzv. poloautomatický systém, kdy počítač upozorní na postavení mimo hru videorozhodčího a ten poté rozhodne.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA (ilustrační foto)

Článek

"Hráči budou padesátkrát za sekundu snímání prostřednictvím 29 bodů a nasbíraná data poté vyhodnotí umělá inteligence, která v případě ofsajdu upozorní videorozhodčího," řekl na webu federace ředitel FIFA pro technologie Johannes Holzmüller s tím, že systém bude využívat deseti až dvanácti kamer.

Hlavní slovo však stále bude mít videorozhodčí. "Počítač může udělat čáru a určit ofsajdové postavení, ale jak moc se zainteresovaní hráči zapojili do akce a ovlivňovali hru, to musí stále udělat člověk," uvedl šéf komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina, podle kterého jde o zatím nejzásadnější test technologie ve fotbale.

"Hlavním přínosem je za prvé to, že díky technologii můžeme přesně určit moment přihrávky. A za druhé to, že můžeme přesně určit pozici jednotlivých částí těla bránících i útočících hráčů. Věřím, že technologie nám umožní rozhodovat přesněji a rychleji," dodal Holzmüller.

Reklama