Hlavní obsah

FIFA vyloučila Irák na jeden rok z mezinárodních soutěží

SYDNEY

Mezinárodní fotbalová federace FIFA v pondělní rozhodla na svém zasedání v Sydney o dočasném vyloučení Iráku ze všech mezinárodních soutěží po dobu jednoho roku. Reagovala tak na zásahy irácké vlády, která rozpustila minulý týden všechny národní sportovní svazy včetně fotbalového.

Článek

FIFA suspendovala Irák na jeden rok, ovšem s platností od 30. května. Rozhodnutí může irácká vláda zachránit do čtvrtka pouze písemným potvrzením, že rozpuštění národního svazu anuluje, k čemuž nejspíš dojde. Ještě v průběhu dneška totiž vláda ubezpečila fotbalovou federaci, že jí se odvolání vedení netýká.

"Dostali jsme dopis od generálního sekretáře vlády, že rozpuštění se netýká sportovních svazů, tedy ani fotbalového. Poslali jsme kopii na FIFA, ale nevíme, jestli své rozhodnutí změní," řekl agentuře Reuters svazový šéf Husajn Saíd.

Agentuře Reuters potvrdil i ministr sportu, že rozhodnutí z minulého týdne bylo špatně interpretováno, proto dnes informoval fotbalový svaz o správném znění. "Udělali jsme, co jsme mohli. Pokud FIFA nezmění svůj trest a Irák nebude hrát na mistrovství světa, nebude to naše vina," řekl ministr.

Fotbalová reprezentace hraje kvalifikaci na světový šampionát v roce 2010 a v úterý měla přiletět do Austrálie. "Věříme, že se případ vyřeší co nejdříve. My se připravujeme na zápas v Brisbane jako za normálních okolností," oznámila zástupkyně australského fotbalového svazu Bonita Mersiadesová.

"Požádali jsme už vládu, aby přehodnotila své rozhodnutí, a věřím, že totéž udělal již i Mezinárodní olympijský výbor," prohlásil šéf FIFA Joseph Blatter. Podle svých slov si nedokáže představit, že by nakonec skutečně musel být vítěz asijského mistrovství z loňského roku vyloučen z probíhající kvalifikace.

Podle regulí FIFA je nepřípustné, aby se do záležitostí fotbalového svazu vměšovala vláda. Z podobného důvodu už byl suspendován například předloni sousední Írán, po měsíci však po splnění některých podmínek svůj trest světová federace zrušila.Írán, po měsíci však po splnění některých podmínek svůj trest světová federace zrušila.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG