Hlavní obsah

Fotbalistky si polepší. Odměny na letošním MS budou desetkrát vyšší než před osmi lety

Odměny na letošním mistrovství světa fotbalistek budou desetkrát vyšší než před osmi lety a třikrát vyšší než na předchozím šampionátu v roce 2019. Uvedl to prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino na závěr dnešního kongresu v Kigali, na kterém byl znovu zvolen do funkce.

Foto: FAČR/PJml

Ilustrační foto

Článek

Infantino zároveň ujistil, že Saúdská Arábie, jejíž zvažované zapojení vyvolalo vzhledem k dlouhodobému útlaku žen v tomto muslimském státu velkou kritiku, mezi letošími sponzory nebude. Nevyloučil ale její budoucí ekonomický vstup do ženského fotbalu.

Účastníci závěrečného turnaje v Austrálii a na Novém Zélandu, kterých bude stejně jako na loňském šampionátu fotbalistů 32, si na prize money rozdělí 150 milionů amerických dolarů (zhruba 3,4 miliardy korun). Na loňském mužském MS v Kataru dosáhly odměny výše 440 milionů (asi 10 miliard korun).

Infantinovým cílem je, aby se prize money již na následujících MS v letech 2026 a 2027 sjednotily. Staronový šéf světového fotbalu si zároveň postěžoval na televizní společnosti, které podle něj za přenosy z ženského MS nabízejí až stokrát nižší částku.

Jako sponzor chtěla letos vstoupit do turnaje i Saúdská Arábie a prostřednictvím společnosti Visit Saudi propagovat turismus v tomto království na Blízkém východě. V obou pořadatelských zemích to vzbudilo velké rozčarování a zástupci národních fotbalových svazů se ohradili, že s nimi zapojení země, kde až do roku 2018 ženy nesměly na fotbal, nikdo nekonzultoval.

"Jednali jsme s Visit Saudi, ale k uzavření žádné smlouvy to nevedlo, Takže to byla jen bouře ve sklenici vody," smetl dnes problém Infantino. "Ale musím říct, že FIFA je organizace tvořená 211 zeměmi. Není nic špatného přijmout sponzorství od Saúdské Arábie, Číny, USA, Brazílie či Indie," dodal.

Připomněl, že i Austrálie má se Saúdskou Arábií čilé obchodní kontakty. Do budoucna by proto chtěl sponzory z této blízkovýchodní země či z Kataru do ženského fotbalu začlenit. Přitom právě přijetí peněz ze zemí, v nichž ženy nemají stejná práva jako muži, pro ženský fotbal bylo hlavním terčem kritiky.

Reklama

Související témata: