Hlavní obsah

Fotbalové ceny Václava Jíry v hlavní kategorii dostali Koubek, Grégr a Konta

Ceny Václava Jíry v hlavní kategorii letos získali zkušený trenér Miroslav Koubek, někdejší dlouholetý rozhodčí Ivan Grégr a bývalý kouč Josef Konta. Všechny tři stejně jako předchozí laureáty vyznamenala Fotbalová asociace ČR (FAČR) za to, jak celoživotně přispěli k rozvoji českého fotbalu. Slavnostní vyhlášení se dnes uskutečnilo v Praze.

Foto: fortuna liga,miroslav koubek, fotbal, trener, fk hradec kralove, ČTK

Trenér Hradce Králové Miroslav Koubek.

Článek

Koubek, který v minulém týdnu oslavil 71. narozeniny, v době hráčské kariéry coby brankář chytal pět let v pražské Spartě. Jako trenér dosáhl největšího úspěchu v roce 2015, kdy s Viktorií Plzeň získal ligový titul. V současnosti Koubek trénuje Hradec Králové, v uplynulé sezoně "Votroky" coby nováčka soutěže dovedl k nečekanému šestému místu. V minulosti trénoval také Baník Ostrava, Slavii, Bohemians 1905 či Mladou Boleslav.

Grégr začal s kariérou rozhodčího až v 31 letech. Na mezinárodní scéně působil od roku 1982 a řídil například semifinále tehdejšího Pohárů mistrů evropských zemí mezi Liverpoolem a Bayernem Mnichov. Celkem pískal 61 mezistátních utkání. V domácí lize rozhodoval 14 let a v součtu s pohárem odřídil rekordních 19 pražských derby. Osmdesátiletý bývalý sudí má na kontě zhruba tři tisíce zápasů na všech možných úrovních.

Konta začínal jako fotbalový hráč a poté dělal trenéra. Později se stal koučem futsalové reprezentace, u níž skončil v říjnu 1995. Během působení u národního týmu čtyřiasedmdesátiletý Konta vychoval řadu kvalitních hráčů i trenérů a položil základy k pozdějším úspěchům českého futsalu.

Reklama