Hlavní obsah

Fotbalový brankář Čech má kapra na chuť a řízek na hlad

Jan KrůtaSport.czPrávo

Vánoce prošpikované fotbalem čekají opět brankáře Chelsea Petra Čecha. Kolotoč zápasů v závěru roku je v Anglii letitá tradice a hráči už jsou na to zvyklí. „Přesto si Štědrý den s rodinou hezky užijeme a budou to opět české Vánoce," říká Čech, který letos kvůli fotbalu stráví Silvestra na hotelu, protože hned 1. ledna s Chelsea hraje v Southamptonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech s manželkou Martinou se na Vánoce těší.

Článek

Stihnete v nabitém programu vnímat blížící se Vánoce?

Našlapané to docela je, ale na svátky se těším vždycky. Děti jsou navíc ve věku, kdy si Vánoce hodně užijí. A stejně jako děti si je užijeme i my. Já se na Vánoce jako dítě vždycky strašně těšil dlouhou dobu. Jde o svátky, které mají kouzlo. Jako dospělý to člověk vnímá trošku jinak, ale pořád je hezké mít vánoční atmosféru a udělat ostatním radost.

Jak moc vám letos do Vánoc zasáhnou fotbalové povinnosti?

Ještě 23. prosince večer jsme hráli na Arsenalu, takže už den před tím jsem byl s týmem na hotelu, a když po zápase přijedu v noci domů, už vlastně je Štědrý den. Dopoledne bude stoprocentně trénink, stejně jako 25. prosince. Další zápas máme 26. prosince. Naštěstí hrajeme doma, takže nemusíme nikam cestovat, ale stejně budeme mít sraz 25. večer v hotelu, což je za trenéra Mourinha pravidlo skoro před každým domácím utkáním.

Ale Štědrý den si užijete v klidu s rodinou.

To je velké plus. Pro Angličany je důležitý oběd 25. prosince, ale večer už máme ten sraz. Já přijedu na Štědrý den domů z tréninku, počká se na mě s obědem a pak už mám volno až do druhého dne.

Stihnete doma s něčím pomáhat?

Kvůli tomu, že hrajeme ještě 23. prosince, tak ty poslední přípravy zůstanou na Martinu. V minulých letech nám poslední zápas před Štědrým dnem vycházel líp. Udělám, co budu moct. Pomáhal jsem s cukrovím, zdobil perníčky. Jídlo bude na manželce, do toho já se moc nemotám (úsměv).

Bude ryba?

Ryba i řízky. Děláme oboje. Poslední dvoje Vánoce jsme dokonce měli i kapra a snad bude i letos. Už tady máme i český obchod, kde se dá sehnat prakticky všechno. Včetně kapra.

Máte kapra rád, nebo si ho dáte spíš kvůli dodržování tradic?

Když jsem byl malý, doma jsme ho nemívali, protože ho nikdo nejedl. Ale teď si kousek dám, i přes ty kosti. Mám to tak, že kapra si dám na chuť a řízek na hlad (smích). K tomu salát, který mám moc rád. Je to jedno z mých oblíbených jídel. Těším se i na cukroví, k obědu budeme mít na Štědrý den čočku s uzeným, večer bude samozřejmě i polévka. Rybí ale neděláme, většinou knedlíčkovou.

Musíte se v jídle během svátků hlídat?

Přecpat se nemůžu, chce to jíst s rozumem. Máme na konci roku hodně zápasů, a aby byl člověk fit, chce to i správně jíst. Takže si dám normální večeři a už ne další porci v deset večer.

Je znát, když děláte české Vánoce v Anglii?

Ani ne, jsou klasicky české, na které jsme zvyklí. Když nám něco chybí, přiveze to z domova nějaká návštěva, ale tady už dneska seženete prakticky všechno. Budeme mít stromek, borovici nebo jedli, klasickou výzdobu. V domě se o ni stará hlavně manželka, já dával ven světýlka. Mám je na stromě v zahradě i na garáži.

Budete na svátky sami nebo přijede někdo z domova?

Moji rodiče tady byli před Vánocemi, svátky stráví doma se sestrami. Budeme tady sami, po Vánocích možná dorazí rodiče Martiny.

Můžete prozradit, jak vypadá Štědrý den v Anglii u Čechů?

Když přijedu domů z tréninku, dáme si společně oběd a protože děti jsou ještě malé, jdeme večeřet už někdy v sedm. Stromek zdobíme dopředu všichni společně a po večeři jsou pod ním dárky. Děti věří na Ježíška, ale tím, že vyrůstají tady, kde dárky nosí Santa Claus, je to pro ně zajímavý... Všem nosí dárky Santa, jim Ježíšek (úsměv).

Sháníte dárky dopředu nebo jste lajdák?

Tím, že to mám před Vánocemi našlapané kvůli fotbalu, se vždycky snažím něco kupovat dřív. Pro děti je to celkem jednoduché, ale pro ostatní je to každým rokem těžší a těžší.

Preferujete osobní výběr nebo nakupujete z domova přes internet?

Jsou věci, které člověk musí vidět a vybrat osobně, něco se dá koupit přes net. Já vyrážím do obchodů docela rád, i když je teď všude strašná spousta lidí. Musím se s nimi občas vyfotit, rozdat nějaké podpisy, ale je to stejné, jako když jdu nakupovat jídlo. Nemám s tím problém. Když stojím ve frontě, klidně se s fanoušky pobavím. Tady v Anglii jsou slušní, nikdo vás nenahání po ulici.

Co si pod stromeček přeje člověk, který si může koupit prakticky všechno?

Překvapení. Jakýkoliv dárek, který mi udělá radost. Může to být úplná maličkost nebo hloupost, to mě baví nejvíc. Dárky neměřím podle ceny, ale podle radosti.

Kdo obstarává dárky pro děti?

Oba, většinou se s Martinou domluvíme. Počet dárků korigujeme, aby jich každý z nás nenabral jak pro celou třídu. Žádné kupy dárků nenakupujeme, chce to řešit s rozumem. Chceme, aby si jich děti vážily a věděly, že napadají ze stromu, ale nosí je Ježíšek těm, kteří si je zaslouží.

Jste už smířen s tím, že letos strávíte Silvestra v hotelu?

Nedá se nic dělat. Konec roku je hodně našlapaný. Na Nový rok máme zápas v Southamptonu, takže na Silvestra budeme cestovat. Nedá se nic dělat, člověk nemůže mít všechno. Je to teprve podruhé za dobu, co jsem v Chelsea, že hrajeme 1. ledna. Tak si večer na Silvestra zavoláme s rodinou a popřejeme si aspoň takhle.

Reklama

Související témata: