Hlavní obsah

Hrát s Rusy? V žádném případě! Bosenské hvězdy šokoval nápad nastoupit v Petrohradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský fotbal zůstává v důsledku invaze na Ukrajinu v mezinárodní izolaci, z níž se snaží alespoň částečně různými způsoby dostat. Sbornou vyloučila jak mezinárodní federace FIFA, tak evropská UEFA. Rusové si tak alespoň zkoušejí domluvit přátelské zápasy, které nespadají pod pravomoc zmíněných organizací.

Foto: Spada, ČTK/AP

Útočník Interu Milán Edin Džeko odmítl nastoupit do plánovaného přáteláku s Ruskem.

Článek

Během podzimu si svěřenci trenéra Valerije Karpina naplánovali přáteláky na 25. září v Biškeku s Kyrgyzstánem, dále pak 19. listopadu v Íránu a den před začátkem mistrovství světa v Kataru domácí duel v Petrohradu s výběrem Bosny a Hercegoviny.

Zatímco první dva zápasy by nejspíš nevzbudily velkou pozornost, v případě Bosny a Hercegoviny je tomu přesně naopak. Bylo velkým překvapením, že některý národní tým z Evropy je za současné situace ochoten s Rusy hrát.

Sami fotbalisté včetně největších hvězd byli domluvením tohoto zápasu šokováni a pochopitelně odmítli o tom s Ruskem hrát vůbec uvažovat.

Podle některých bosenských médií jsou podezřelé námluvy s Rusy dílem politické kliky sahající do bosenského fotbalového svazu vedeném Vicou Zeljkovičem, jenž má být napojen na politiky z Republiky srbské (jedné z částí federace Bosny a Hercegoviny). Její představitelé v poslední době znovu vyhrocují srbskou nacionalistickou rétoriku a i s přispěním ruského režimu Vladimira Putina se snaží Bosnu destabilizovat.

Nastoupit proti Rusům ihned odmítly největší hvězdy jako Edin Džeko či bývalý hráč Juventusu a Barcelony Miralem Pjanič. „Tohle není správné. Nemám slov. Na svazu vědí, co si o tom myslím," vzkázal Pjanič.

Záhy se k nim připojil i obránce Sheffieldu Anel Ahmedhodžič. „Byl jsem v šoku, když jsem to (oznámení zápasu s Ruskem) viděl. Všichni sledujeme, co se děje, a hrát s Ruskem by tak byla obrovská chyba. Na Ukrajině mám kamaráda, byl jsem hrozně zklamaný, když jsem se o plánovaném zápasu dozvěděl," uvedl Ahmedhodžič.

„Ani se mnou nepočítejte," vzkázal útočník Augsburgu Ermedin Demirovič.

Otáčet pak začali i na svazu. „Přiznávám, že jsme udělali chybu. Budu žádat, aby byl zápas s Rusy zrušen," uvedl pro televizi N1 člen svazového vedení Fuad Čolpa.

„Ten zápas se hrát nebude," ozval se také člen tříčlenného politického předsednictva Bosny a Hercegoviny (zástupce bosenských Chorvatů) Željko Komšič.

Podle všeho se zdá, že kontroverzní zápas se nakonec konat nebude, protože v Petrohradu už zřejmě chtějí hrát jen svazový předseda a proruští politici.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice