Hlavní obsah

I čokoládička od Perišiče pomohla Džekovi mezi elitní evropské snajpry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán/Praha

Deset let čekání skončilo, fotbalisté milánského Interu si zase zahrají ve vyřazovací části Ligy mistrů. „Postupem mezi posledních šestnáct jsme ale zatím splnili jen dílčí cíl,“ připomněl po výhře nad Šachtarem Doněck 2:0 obránce Nerazzurri Matteo Darmian, že jeho tým udělal pouze první krok k někdejší slávě. V roce 2010 vyhrál Champions League, od tehdejšího finálového triumfu v konfrontaci s mnichovským Bayernem však v nejprestižnější evropské klubové soutěži celé desetiletí paběrkoval.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Edin Džeko zařídil Interu Milán výhru na Šachtarem.

Článek

Až v této sezoně se začíná blýskat na lepší časy. V Serii A, v níž Inter figuruje momentálně na třetí příčce s čtyřbodovým mankem na vedoucí Neapol, kterou mimochodem v neděli na San Siru 3:2 porazil, v Lize mistrů rovněž.

„Dělilo nás něco málo přes 48 hodin od ligového zápasu s Neapolí, který nás stál hodně  fyzických sil i mentálně energie, přesto jsme s ukrajinským soupeřem sehráli skvělé utkání. Měli jsme spoustu šancí ho rozhodnout už v první půli, uvolnění nám přinesl ale až první gól Džeka," kvitoval trenér Inter Simone Inzaghi vítězství nad Šachtarem a postup ze skupiny.

„Účast ve vyřazovací fázi Champions League pro nás představuje velký úspěch. Vždyť Inter na něj čekal celé desetiletí," připomněl kouč Nerazzurri, že Inter si naposledy zahrál osmifinále Ligy mistrů v sezoně 2011/12.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Fotbalisté Interu Milán se radují z gólu proti Šachtaru.

Teď je v něm už po předposledním kole základní skupiny, neboť k postupu mu pomohla výhra Realu Madrid na hřišti Tiraspolu.

A samozřejmě dva góly Edina Džeka.

„Inter mě přece koupil kvůli tomu, abych je dával, takže se o to snažím," byl navýsost spokojený bosenský útočník, který svou velkou fotbalovou kariéru nastartoval během angažmá v Teplicích.

„V první půli pro nás byla brána hostů zakletá, na čem měl ovšem velký podíl i gólman Trubin předvádějící velmi dobré zákroky. O půli nás trenér nabádal k trpělivosti a pozornému bránění, abychom neinkasovali jako první. Ujišťoval nás, že hrajeme velmi dobře a góly přijdou. Nakonec přišly hned dva," vykládal pětatřicetiletý kanonýr.

Džeko se dvěma góly prostřílel do elitního společenství snajprů, kteří vsítili na evropské pohárové scéně padesát a více branek. V Lize mistrů jich dal v 67 zápasech 25, v Evropské lize v 48 utkáních rovněž 25. Do této kvóty se pochopitelně nepočítají góly nastřílené v kvalifikačních předkolech.

V Interu náramně funguje spolupráce Bosňana Džeka s chorvatským legionářem Perišičem, o čemž podalo důkaz i střetnutí se Šachtarem. Perišičova přihrávka na druhý gól, který vstřelil Džeko hlavou, byla přímo excelentní.

„Cioccolatino," rozplýval se komentátor italské televize nad centrem, pro něhož označení čokoládička opravdu sedělo.

„Ten centr byl polovina gólu. Perfektní nahrávka. Však jsem také hned běžel Ivanovi poděkoval," pochvaloval si Džeko, že mu „čokoládička" pomohla ke vstupu do společenství evropských snajprů.

Reklama

Související témata: